Aktualno Featured Telemach Vijesti Zanimljivosti

Telemach Hrvatska u prvom tromjesečju s najbržom 5G mrežom u Hrvatskoj


Telekom Telemach Hrvatska u utorak je predstavio novosti u poslovanju, s naglaskom na 5G mrežu kojom su od prošle jeseni do sada pokrili Zagreb i druge velike gradove, do ljeta planiraju cijelu Hrvatsku, a koja je u testiranju globalne tvrtke Ookla u prvom tromjesečju ove godine bila najbrža mobilna mreža u Hrvatskoj.

Telemachova 5G mreža, osim u velikim gradovima, dostupna je i u Istri i Primorju, trenutno rade na pokrivanju jadranske obale, nakon čega slijedi Slavonija te do ljeta odnosno početka turističke sezone njome planiraju pokriti cijelu Hrvatsku, istaknuo je predsjednik Uprave Telemach Hrvatska Adrian Ježina.

Izvijestio je da su korisnici u testiranju Ookle postizali prosječne brzine u živoj 5G mreži blizu gigabitnim, a u tzv. polulaboratorijskim uvjetima i gigabitne, što, kako je naglasio, pokazuje da su ozbiljni u naumu da pridonesu pozicioniranju Hrvatske visoko na karti digitalizacije Europe, što podrazumijeva i brze mreže.

S takvom mobilnom te fiksnom tj. optičkom, brzom (gigabitnom) mrežom koju također grade, Telemach je, ocijenio je Ježina, u kratko vrijeme, manje od godinu dana, potvrdio poziciju inovativnog i modernog, ali i ravnopravnog konvergentnog trećeg telekoma u Hrvatskoj.

Takav razvoj omogućavaju velika ulaganja matične United Grupe u infrastrukturu, mreže, bazne stanice i drugo, kao i u tehnologiju, usluge, ali i kompletnu transformaciju Telemacha, u što je do sada uloženo oko milijardu kuna od ranije najavljivanih oko 1,7 milijardi kuna ulaganja, rekao je Ježina.

Osim 5G mreže rade i na nadogradnji postojeće 4G mreže, jer će trebati još nekoliko godina dok se svi ne prebace na 5G, a cilj kompanije i dalje je pružiti korisnicima najveću vrijednost za novac, ali i pridonijeti ubrzavanju gospodarskog i društvenog razvoja te internet i mobilnu mrežu postaviti u cijeloj Hrvatskoj.

Po podatcima čelnika Telemaha, podatkovni promet u njihovim mrežama raste oko 30 posto godišnje, što znači i da će, uz postojećih više od tisuću baznih stanica i njihove nadogradnje, raditi i na postavljanju novih.

Prenio je i podatak HAKOM-a da u mobilnoj mreži u Hrvatskoj imaju 20 postotni tržišni udjel, što im je cilj povećati odnosno biti najbrže rastući telekom u Hrvatskoj.

Za poslovne rezultate za 2021. Ježina je rekao kako se očekuju u svibnju u sklopu rezultata United Grupe, uz opasku da su, s obzirom na sveobuhvatnost poslova, zadovoljni lanjskim poslovanjem te da su rasli.

Otkrio je i kako sada, nakon završetka javne ponude za preuzimanjem preostalih dionica Optime telekoma, Telemach Hrvatska drži 95 posto dionica tog telekoma. Za Optimu sada kojeg slijedi planiranje i provođenja procesa integracije u konvergentni telekom, a kada će to završiti i kako će se Optima ubuduće zvati još je, kaže, rano reći.

HINASource link

Related Posts