Aktualno Featured krađa tesla Vijesti Zanimljivosti

Tesla se može ukrasti za svega 10 sekundi


Tesla nije jedini proizvođač koji ima problem s ovim tipom krađa, one se uglavnom provode pomoću hvatanja signala s daljinskih ključeva, ali se očigledno i mobiteli pokazuju ranjivima, prenosi RevijaHAK.

Stručnjak za sigurnost NCC Groupa, Sultan Qasim Khan, uspio je hakirati i otključati Teslu Model Y za samo desetak sekundi. Učinio je to pomoću laptopa, spojenog relejnog uređaja i malo programerskih znanja. Korištenjem relejnog uređaja bežično se može premostiti signal između automobila i vlasnikovog telefona (koji funkcionira kao daljinski ključ), navodeći vozilo da misli da je telefon u dometu vozila, premda u tom trenutku može biti udaljen stotinama metara ili čak kilometrima.

Napad se temelji na hakiranju mobitela, ali može funkcionirati i s daljinskim ključem, koji se temelji na Bluetoothovoj ultra niskoj potrošnji energije (BLE). Procesom može upravljati par lopova. Jedan će postaviti mali relej povezan s internetom negdje gdje vlasnik boravi (kafić, restoran…). Nakon što je vlasnik i mobitel/ključ u dometu releja, drugom lopovu potrebno je samo nekoliko sekundi da se odveze s automobilom.

Tesla nije jedini proizvođač koji ima problem s ovim tipom krađa, one se uglavnom provode pomoću hvatanja signala s daljinskih ključeva, ali se očigledno i mobiteli pokazuju ranjivima.

Tesla je 2018. predstavio opciju pod nazivom PIN-to-drive koja, ako je omogućena, djeluje kao dodatni sustav sigurnosti za sprečavanje krađe. No upitno je koliko i ovaj sustav pomaže.

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts