Aktualno baterije Featured toyota Vijesti Zanimljivosti

Toyota ulaže 5,3 milijarde dolara u proizvodnju baterija


Japanski proizvođač automobila Toyota Motor objavio je u srijedu da će uložiti do 730 milijardi jena (5,27 milijardi dolara) u proizvodnju baterija za električna vozila u Japanu i Sjedinjenim Državama.

Proizvodnja bi trebala početi između 2024. i 2026. i povećati proizvodne kapacitete u dvije zemlje za 40 gigavat sati, ističu u japanskoj kompaniji, ne navodeći podatak o aktualnoj proizvodnji.

Toyotine tvornice u Japanu i kompanija Prime Planet Energy & Solutions koju su osnovali zajedno s Panasonic Holdingsom dobit će oko 400 milijardi jena, a Toyota Battery Manufacturing u SAD-u oko 2,3 milijarde dolara.

“Cilj je ulaganja omogućiti Toyoti da fleksibilno podmiruje potrebe klijenata u svim zemljama i regijama ponudom raznolikih pogonskih sustava i što širom lepezom opcija”, stoji u priopćenju.

Proizvođači automobila diljem svijeta troše milijarde dolara kako bi pojačali proizvodnju baterija i električnih vozila zbog strožih propisa o zaštiti okoliša.

Toyota je prošle godina najavila da će uložiti osam bilijuna jena u elektrifikaciju svojih modela do 2030., a polovinu iznosa planiraju usmjeriti u proizvodnju električnih vozila. Unatoč tome, procjenjuju da će do 2030. električna vozila činiti samo trećinu njihove sadašnje prodaje.

HINASource link

Related Posts