Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Uvjeti za ograničenu cijenu goriva u Mađarskoj ruska nafta i MOL-ova rafinerija


Mađarska može ograničiti cijene goriva i u idućoj godini samo ako isporuke nafte iz Rusije nastave stizati i ako energetska kompanija MOL nastavi preradu u rafineriji u Szazhalombatti bez prekida, upozorila je vlada u ponedjeljak.

Prije godinu dana vlada mađarskog premijera Viktora Orbana ograničila je cijene goriva kako bi zaštitila građane od naglog jačanja inflacije. Maloprodajne cijene benzina i dizela ograničene su na 480 forinti odnosno 1,20 dolara po litri, ali samo za domaće kupce.

U srpnju ove godine vlada je zbog problema s opskrbom bila prisiljena suziti doseg ograničenja.

U ponedjeljak vlada je upozorila da bi ograničenja mogla ostati na snazi i iduće godine, budu li ispunjeni određeni uvjeti.

„Mjeru možemo zadržati samo ako isporuke nafte iz Rusije budu stizale bez zastoja i ako rafinerija u Szazhalombattai nastavi raditi bez prekida”, rekao je glasnogovornik.

MOL je ovog mjeseca privremeno ograničio isporuku goriva nekim trgovcima nakon što su pošiljke nafte iz Rusije naftovodom Družba pale znatno ispod uobičajene razine.

Opskrba naftom pojedinih dijelova srednje i istočne Europe cjevovodom Družba preko Ukrajine nakratko je prekinuta sredinom mjeseca, a prekid se vremenski poklopio s ruskim napadima na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu.

Inflacija u Mađarskoj porasla je u listopadu na 21,1 posto, s 20,1 posto u rujnu, potaknuta skokom cijena hrane i energije.

HINASource link

Related Posts