Aktualno autocesta Featured Izbor uredništva Rumunjska Transfagarasan Vijesti Zanimljivosti

VIDEO: Upoznajte jednu od najidiličnijih autocesta na svijetu, koja je otvorena samo do kraja listopada


Nicolae Ceauşescu izgradio je fascinantnu Cestu Transfagarasan koja povezuje rumunjske regije Transilvaniju i Vlašku, dok prelazi najviši rumunjski planinski lanac (planine Fargas) i penje se na nadmorsku visinu od 2042 metra. Dionica od 27 kilometara zbog uvjeta je zatvorena 8 mjeseci u godini, no ostatak godine prava je turistička atrakcija za ljubitelje prekrasnih pogleda, ali i za ljubitelje automobila.

Za britanski “Top Gear” to je jedna od najatraktivnijih cesta na svijetu.

152 kilometara duga cesta, nazvana po prijevoju Transfagarasan, zatvorena je od jeseni do proljeća zbog snijega, lavina i nasutog kamenja, a čak se i od svibnja do listopada zna dogoditi da bude zatvorena nekoliko dana zbog snježnih padalina i lošeg vremena. . Ostatak godine privlači turiste i ljubitelje automobila da se provozaju slikovitim serpentinama i dožive pravi užitak vožnje.Prosječna brzina na cesti je oko 40 km/h, ali između vas vodi kroz mnoge tunele (najduži rumunjski tunel s 884 m) i nekoliko vijadukata.Najspektakularniji je sjeverni dio koji se strmim zavojima i oštrim zavojima penje do jezera Balea (2042 m). Ovuda prolazi i biciklistička utrka Turul Romaniaie (Utrka oko Rumunjske) koja se po težini može mjeriti s francuskom verzijom, a nije ni čudo da je cesta u rujnu 2009. oduševila i snimateljsku ekipu britanske emisije Top Gear koja je tzv. autocesta jedna od najljepših na svijetu.

Autocesta Transfagarasan povezuje gradove Sibiu i Pitesti s 90 kilometara zavoja, a njezina je povijest jednako zanimljiva kao i cesta. Autocestu je između 1970. i 1974. izgradio rumunjski diktator Nicolae Ceauşescu, koji je želio, u slučaju napada Sovjetskog Saveza, omogućiti svojoj vojsci brz pristup preko planina.

Diktatorova želja iziskivala je i brojne ljudske žrtve, prema službenim podacima u gradnji je život izgubilo 40 vojnika, a prema neslužbenim dvostruko više. Dosta njihj odnio je jak vjetar. Mnogi su pak posrnuli u duboke provalije, dok su drugi završili pod lavinama. Želite li krenuti na jesensku vožnju cestom neposredno prije aktualnih, čak i prije nego što se zatvori na nekoliko mjeseci, postoji još jedno nepisano pravilo kojeg se morate pridržavati. Prije vožnje provjerite u kakvom su stanju kočnice, jer se već nekoliko puta dogodilo da automobilima otkazu kočnice pa su se srušili u dolinu.

Tekst: Nika ArsovskiSource link

Related Posts