Aktualno avioprijevoznici Featured Vijesti Zanimljivosti

Avioprijevoznici će u 2023. biti u plusu


Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA).

Zrakoplovne su tvrtke zbog pandemije izgubile desetke milijardi dolara u 2020. i 2021. godini, no zračni promet djelomično se oporavio i neke zračne luke imaju problema s prihvatom putnika, primjećuje Reuters.

IATA sada očekuje da će neto dobit sektora iduće godine dosegnuti 4,7 milijardi dolara, uz očekivanih preko četiri milijarde putnika. U prijašnjoj prognozi rekli su da su prijevoznici na korak do pozitivnog poslovanja u 2023., podsjeća Reuters.

Udruga je istodobno snizila prognozu ovogodišnjeg gubitka sektora, s 9,7 milijardi na 6,9 milijardi dolara.

“To je veliko postignuće s obzirom na razmjere financijske i gospodarske štete koju su izazvala pandemijska ograničenja vlada”, rekao je glavni direktor IATA-e Willie Walsh, komentirajući predviđeni povratak poslovanju s dobiti u 2023. godini.

Bivši šef British Airwaysa i IAG-a istaknuo je ipak da će mnoge zrakoplovne tvrtke i iduće godine imati problema, upozorivši na čimbenike kao što su propisi, visoki troškovi i nedosljedne mjere vlada.

“Zrakoplovne kompanije moraju ostati na oprezu zbog eventualnih povećanja poreza ili infrastrukturnih naknada”, kazao je Walsh, dodajući kako se to odnosi i na one “osmišljene sa ciljem održivosti”.

U IATA-i ističu da im se najnovija prognoza temelji na očekivanom postupnom ponovnom otvaranju Kine za međunarodni promet i ublažavanju domaćih covid ograničenja.

Ako se Kina ne otvori i ako ne ublaži ograničenja, trpjet će profitabilnost zrakoplovnih kompanija, upozorio je, izdvojivši među rizicima u idućoj godini i moguću recesiju u nekim zemljama.

HINASource link

Related Posts