Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Čak 12 hrvatskih tehnoloških tvrtki među najbrže rastućima u srednjoj Europi


Na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi ove godine našlo se čak njih 12 iz Hrvatske, što je rekordan broj dosad, a među njima najuspješnije su u svojim kategorijama Aircash te Firefly Studio, izvijestili su u petak iz hrvatskog ureda te konzultantsko-istraživačke kuće.

Plasman tvrtki na tom natječaju Deloitte formira na temelju porasta njihovih prihoda, pri čemu iz te konzultantsko-istraživačke kuće ističu da im se ove godine za to prijavilo gotovo 400 tvrtki iz srednje Europe, od kojih iz Hrvatske 30, a prosječna stopa rasta svih u natječaju iznosila je 2.351 posto.

Među državama, najviše uspješnih tvrtki na glavnoj listi “Technology Fast 50“ ima Poljska, 17, koju slijedi Češka sa 13, Hrvatska s osam te Slovačka sa četiri plasirane tvrtke.

Uz spomenute dvije hrvatske tvrtke, još četiri tvrtke plasirale su se u posebnoj kategoriji “Companies to Watch“, dok su još tri tvrtke posebno predstavljene u kategoriji “Zvijezde pozitivnog utjecaja”.

Najuspješniji Aircash

Aircash je najuspješnija je hrvatska tvrtka na glavnoj listi, zauzevši 4. mjesto, s rastom prihoda od 5.998 posto, dok je na prvom mjestu češka tvrtka FTMO, s godišnjim rastom prihoda od čak 25.255 posto. Druga je poljska tvrtka PayPo s rastom od 15.904 posto, a treća MultiplexDx iz Slovačke, s rastom od 6.222 posto, pri čemu su prve dvije i hrvatska s rješenjima za financijsko-tehnološki sektor, a slovačka za zdravstvo.

Od ostalih hrvatski tehnoloških tvrtki na listi 50 najbrže rastućih su još Devot Solutions, na 19. mjestu s rastom od 1.545 posto, Netgen, na 28. s rastom od 1.113 posto, dok je Uprise na 35., s rastom od 939 posto.

Tvrtka CircuitMess je na 40. mjestu, s rastom od 790 posto, a zanimljvo je da je lani bila u rangu “zvijezde u usponu”, a sada je na glavnoj listi. Na glavnoj listi su još od hrvatskih tvrtki i Amplifico, na 41. mjestu s godišnjom rastom prihoda od 749 posto, tvrtka Async Labs, na 42. sa 747 posto rasta i Cinnamom, na 46. mjestu s 649 posto rasta prihoda.

Od onih koje su u posebnoj kategoriji “koje se gleda” ili “Companies to Watch” najbolje je iz Hrvatske plasirana, na 7. mjestu, tvrtka Firefly Studio, a tu su još i tvrtke Identity Consortium na 12. mjestu, Brightdock na 20. te Hivetech na 22. mjestu, dok su u kategoriji “Zvijezde pozitivnog utjecaja”, pokrenuta prošle godine, iz Hrvatske tri tvrtke Axilis, Notch i Robotiq.ai.

Naglašavajući kako je ovogodišnja rang lista 50 najbrže rastućih privatnih ili javnih tehnoloških tvrtki srednje Europe “najkonkurentnija u 23-godišnjoj povijesti inicijative”, iz Deloittea dodaju da i ta lista svjedoči da svake godine raste važnost tehnoloških tvrtki u gospodarstvu u cjelini te da je njihov “Technology Fast 50” prepoznat kao “najvažnije i najvjerodostojnije mjerilo inovacije i tehnološke izvrsnosti u srednjoj Europi”.

Rukovoditelj hrvatskog ureda Deloitte i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj Dražen Nimčević kaže da je “impresioniran kvalitetom ovogodišnjih prijava” te da se među tvrtkama nalaze i one s revolucionarnim softverskim rješenjima, iz fintech tehnologije, u hardveru, pioniri u zdravstvu, biološkim znanostima, medijima i zabavi te druge.

HINA

Fotografija: PixabaySource link

Related Posts