Aktualno embargo Featured ruski plin Vijesti Zanimljivosti

Čelnik OMV-a: Europa nije spremna za zabranu ruskog plina


Europa nije spremna za zabranu uvoza plina iz Rusije, a prestanak isporuka bi utjecao na njezinu industriju i ukupno gospodarstvo, rekao je čelnik OMV-a Alfred Stern u intervjuu za Kurier.

“Mislim da danas nismo spremni na embargo, osim ako nismo spremni prihvatiti posljedice. Jedno treba jasno razumjeti: opskrbu plinom ne osiguravamo vlastitom proizvodnjom u Europi, već opskrbom iz Rusije”, rekao je Stern.

Prema riječima čelnika OMV-a, prekid opskrbe značio bi velike posljedice za industriju i gospodarstvo.

“Naravno, postoji zakon o gospodarenju energijom koji će kućanstvima osigurati toplinu. Kućanstva troše u prosjeku oko 20 posto plina godišnje, potrebno nam je oko 35 posto za proizvodnju energije i oko 40 posto za industriju. No, nije riječ samo o tome nego i održanju naše gospodarske aktivnosti, a to više u slučaju embarga ne bi bilo moguće u potpunosti”, rekao je Stern.

Što se tiče nafte, Stern je rekao da rusku sirovinu OMV ne koristi ni u jednoj od svojih rafinerija. No, upozorava da Rusija proizvodi 10 milijuna barela dnevno, desetinu svjetske proizvodnje, od čega se 50 posto izvozi.

“Riječ je o značajnim količinama, a razlika u cijeni između Brent i Urals nafte trenutno je 30 dolara. Sigurnost košta, a embargo smanjuje količine isporuke. Zbog lošijih gospodarskih prognoza potražnja za naftom vjerojatno neće toliko porasti, ali se može očekivati da će cijene nafte ostati na visokoj razini. Tržišta ne reagiraju samo racionalno, već ih pokreću i strah i emocije”, kaže Stern.

HINA

Fotografija: PixabaySource link

Related Posts