0.9

Continental je prvi proizvođač koji je lansirao seriju guma s vrlo visokim udjelom održivih materijala


Continental je predstavio svoju najodrživiju seriju guma do sada – UltraContact NXT.

S do 65 posto obnovljivih, recikliranih materijala i certificiranih materijala za bilancu mase, kombinira vrlo visok udio održivih materijala s maksimalnom sigurnošću i performansom. Continental je prvi proizvođač koji je lansirao gumu s visokim udjelom održivih materijala i maksimalnom performansom EU oznake gume u masovnoj proizvodnji. Svih 19 dostupnih veličina imat će najvišu moguću ocjenu („A“) EU oznake gume za otpor kotrljanja, kočenje na mokrome i vanjsku buku. Guma UltraContact NXT bit će dostupna prodavačima guma u Europi ovog srpnja.

„U tvrtki Continental sigurnost, performanse i održivost idu ruku pod ruku. Uz UltraContact NXT ispunjavamo naše ambiciozne ciljeve održivosti“ Ovaj je razvoj velik korak naprijed i pokazuje naše tehnološko vodstvo kao i našu snažnu predanost održivosti i sigurnosti“, kaže Ferdinand Hoyos, voditelj Continentalova poslovnog odjela za zamjenske gume EMEA. Dodaje: „Sa svojim impresivnim performansama guma UltraContact NXT uzdiže održivost na razinu NXT.“

Ovisno o njezinoj veličini, guma UltraContact NXT napravljena je od najviše 65 posto udjela obnovljivih, recikliranih materijala i materijala certificiranih za bilancu mase. Obnovljivi materijali čine čak 32 posto. Udio materijala koji se može reciklirati je do pet posto. Nadalje, Continental je nabavio količinu do 28 posto materijala certificiranih prema pristupu ISCC PLUS za bilancu mase od sirovina iz biogospodarstva, kružnog biogospodarstva i/ili kružnoga gospodarstva.

Obnovljivi materijali uključuju siliku dobivenu od bioloških sirovina koja potječe od poljoprivrednog otpada
Obnovljivi materijali čine do 32 posto gume UltraContact NXT. To uključuje smole na bazi ostataka materijala iz papirne i drvne industrije. Korištenjem u gumama, smole omogućuju vrlo fleksibilne spojeve za poboljšanje prianjanja materijala. Ultra Contact NXT sadržava silikat iz pepela rižinih ljuski. Rižine ljuske poljoprivredni su otpad koji se može preraditi u siliku s pomoću novog procesa koji troši manje energije. Silika pomaže optimizirati karakteristike kao što su prianjanje, otpor kotrljanja i vijek trajanja gume. Kao u svakoj gumi, prirodna guma ključni je materijal gume UltraContact NXT. Ostaje nezamjenjiva jer osigurava najviša svojstva performansi gume zbog svoje povišene razine čvrstoće i izdržljivosti.

Logotip „Sadržava reciklirane materijale“ naglašava upotrebu recikliranih materijala
Poseban logotip „sadržava reciklirane materijale“ na bočnoj strani gume UltraContact NXT naglašava korištenje recikliranih materijala u ovoj liniji guma. Udio recikliranog materijala iznosi i do pet posto. Uključuje reciklirani gumeni materijal koji dolazi od mehanički obrađenih istrošenih guma. Osim toga, Continental u gumi UltraContact NXT koristi reciklirani čelik. Već predstavljena inovativna tehnologija ContiRe.Tex također je usvojena za UltraContact NXT. Proizvodi poliesterska vlakna visokih performansi koja se koriste za ojačavanje kostura gume recikliranjem PET boca, koje bi inače završile u spalionicama ili na odlagalištima. Uz tehnologiju ContiRe.Tex, Continental je razvio energetski učinkovitiju i ekološki prihvatljiviju alternativu koja mu omogućuje recikliranje između devet i petnaest plastičnih boca za svaku gumu, ovisno o veličini gume. Continental ima za cilj potpuno kružne operacije u svojoj proizvodnji guma najkasnije do 2050.
Materijali koji su certificirani za bilancu mase uključuju održivu sintetičku gumu i čađu

Za UltraContact NXT, Continental koristi do 28 posto materijala s ISCC PLUS certifikatom za bilancu mase

To su održivi sintetički kaučuk i čađa dobiveni od sirovina iz biogospodarstva, kružnog biogospodarstva i/ili kružnoga gospodarstva. Sintetička guma je sastojak koji definira performanse guma za moderna osobna vozila jer se njezina svojstva mogu konstruirati posebno za tu primjenu. Čađa se koristi u gumenim smjesama za optimizaciju stabilnosti, čvrstoće i izdržljivosti guma. ISCC PLUS mehanizam certificiranja bilance osigurava transparentnost i sljedivost u cijelom opskrbnom lancu praćenjem podrijetla i karakteristika sirovina, provjerom sukladnosti s održivim kriterijima i certificiranjem dobivenih proizvoda.

Sustavno kretanje prema većoj održivosti
Continental neumorno radi na unapređenju inovativnih tehnologija i održivih proizvoda i usluga kroz cijeli svoj vrijednosni lanac, od nabave održivih materijala do recikliranja istrošenih guma. Do 2030., proizvođač vrhunskih guma namjerava imati više od 40 posto obnovljivog i recikliranog sadržaja u svojim gumama. Continental nastavlja težiti prema 100 posto održivim materijalima u proizvodnji svih svojih guma najkasnije do 2050. UltraContact NXT važan je korak u ispunjavanju tih ambicioznih ciljeva održivosti i postajanju najprogresivnijim proizvođačem guma, kako je navedeno u njegovu strateškom programu Vizija 2030.

Dostupno za različite modele automobila svih vrsta pogona
UltraContact NXT predstavlja proširenje uspješne UltraContact obitelji koju je Continental lansirao 2022. Devetnaest veličina zamijenit će postojeće odgovarajuće dimenzije gume UltraContact. Continental će postupno lansirati UltraContact NXT u Europi. Prve veličine bit će dostupne prodavačima guma u Europi ovog srpnja. Guma UltraContact NXT dizajnirana je za električne motore i motore s unutarnjim izgaranjem, nudeći učinkovitost najveće razine i optimalnu kilometražu.

Continentalova najodrživija serija guma do sada stoga nosi logotip EV Compatible i bit će dostupna za razna popularna vozila kao što su Kia Niro, VW ID.3, Mercedes-Benz EQA, Tesla Model 3, Audi Q4 E-TRON, Škoda Octavia, VW Golf 8, Audi A3 i mnogi drugi.Related Posts