0.9

Opel slavi tri svjetske premijere na izložbi IAA Mobility 2023.


Opel je pripremio uzbudljivu postavu automobila za posjetitelje ovogodišnje izložbe IAA Mobility u Münchenu (od 5. do 10.09.). Čak tri nova automobila ove njemačke marke proslavit će svoje svjetske premijere pred međunarodnom publikom, predvođeni zadivljujućim konceptnim automobilom Opel Experimental. Proizvođač automobila sa sjedištem u Rüsselsheimu nedavno je otkrio prve slike i informacije o dizajnerskom konceptu koji pružaju prvi pogled na nove modele i tehnologije. Osim toga, Opel će predstaviti i dva modela koji će uskoro stići u prodajne salone: novu Opel Corsu Electric i novu Opel Astru Sports Tourer Electric. Ovim bestselerima iz segmenta malih automobila i kompaktne klase pridružit će se konceptni automobil Opel Experimental na otvorenom izložbenom prostoru na Odeonsplatzu (broj štanda: OP.390) nakon što je predstavljen tijekom sajma IAA Summit u Münchenskom izložbenom centru (dvorana B2; štand B20).

„Posjetitelji naših štandova u Münchenu mogu pobliže vidjeti jasnu viziju razvoja marke Opel u bližoj i malo daljoj budućnosti. Dok Opel Experimental predstavlja najbolji uvod u sljedeće poglavlje naše marke, nova Corsa Electric i nova Astra Sports Tourer Electric naša su postojeća rješenja za održivu mobilnost bez lokalnih emisija“, izjavio je glavni izvršni direktor Opela Florian Huettl.

Opel Experimental: vizionarski konceptni automobil

Opel Experimental bit će otkriven tijekom medijskog dana na sajmu IAA Summit kada će najnoviji konceptni automobil iz Rüsselsheima prvi put biti predstavljen međunarodnim medijima (na Opelovoj konferenciji za medije 4.09. od 11:00 po srednjoeuropskom ljetnom vremenu). Vanjsko osvjetljenje i odvažne kontrastne grafike umjesto kromiranih dijelova dodatno naglašavaju elegantnu siluetu Experimentala i dodaju osobnost i sofisticiranost ionako impresivnim proporcijama. Dramatičan zaoštren profil ima odvažan i besprijekoran dizajn čiste površine kako bi se naglasila zapanjujuća pojava ovog učinkovitog električnog crossovera s baterijom. Uglađena silueta Opel Experimentala temelji se na učinkovitoj izvedbi, dok konceptni automobil nudi i pametna i optimizirana aerodinamička rješenja. Zakrilca na prednjoj i stražnjoj strani povećavaju aerodinamičnu učinkovitost, kao i stražnji difuzor. Proširuju se ili uvlače ovisno o prevladavajućoj situaciji vožnje.

Sprijeda, u samom središtu prepoznatljivog Opelovog kompasa, nalazi se nova osvijetljena Opelova „munja“ koja također slavi svoj debi na sajmu automobila u Münchenu. Okružena je produljenim karakterističnim krilnim osvjetljenjem na vodoravnoj osi, dok osvijetljeni središnji nabor pojačava već snažan vizualan dojam. To se ponavlja na stražnjoj strani s upečatljivim i prepoznatljivim svjetlom za kočenje izrađenim vrhunskom tehnologijom osvjetljenja i sofisticiranom tehnologijom stakla, a kombinira se s odvažnim Opelovim slovima – umjesto logotipa s munjom na stražnjem dijelu – kako bi se formirao središnji element. Oko prednjeg kompasa nova je generacija 4D Opel Vizora.

Unutrašnjost Opel Experimentala impresionira osjećajem prostranosti. To je omogućeno oslobađanjem (pročišćavanjem) prostora. Upravljač se pomiče kada se ne upotrebljava. To omogućuje sustav „upravljanja putem žice“, koji dodatno smanjuje težinu uklanjanjem mehaničkih komponenti za upravljanje. Osim toga, lagana prilagodljiva sjedala kombiniraju usku, ali izdržljivu strukturu s 3D mrežastim materijalima, a elektrokromatske tkanine uranjaju putnike u atmosferično osvjetljenje koje stvara savršeno okruženje za dobrobit.

Astra Sports Tourer Electric: prostrano uživanje u vožnji bez lokalnih emisija

Kao i ostale izvedbe Astre, Sports Tourer Electric ne zapanjuje samo svojim odvažnim i besprijekornim dizajnom, već i odgovornim performansama. Novi potpuno električni karavan iz Rüsselsheima nudi čistu zabavu u vožnji bez lokalnih emisija. Električni motor ima 115 kW / 156 KS i snažnih 270 Nm maksimalnog okretnog momenta koji su dostupni od prvog dodira papučice gasa, osiguravajući brzo pokretanje i uvjerljivo ubrzanje. Također, dok su mnogi električni automobili ograničeni brzinama do 150 km/h ili 160 km/h, nova Astra Sports Tourer Electric ima najveću brzinu od 170 km/h. Čak i kada su stražnja sjedala podignuta, Astra Sports Tourer Electric nudi 516 litara prostora za prtljagu u prtljažniku – kapacitet se povećava do 1553 litara kada su sjedala spuštena. Slično kao i njegov brat s pet vrata, ovaj električni karavan s baterijom odlično koristi svoju malu masu bez opterećenja. Sa samo 1760 kg, Astra Sports Tourer Electric znatno je lakša od mnogih konkurenata u svom segmentu.

Corsa Electric: novo ruho bestselera među malim automobilima

Savršene proporcije i preciznost sve do najmanjih detalja, upakirane u odvažan i besprijekoran izgled – to je nova Opel Corsa. Dizajneri su bestseler među malim automobilima učinili još modernijim i elegantnijim. Najupečatljivija značajka vanjštine svakako je Opel Vizor, karakteristično lice branda koje krasi sve nove Opelove modele. Međutim, nova Corsa Electric nema samo lijepo lice jer zadivljuje i svojim „unutarnjim kvalitetama“. Pridošlica je također raspoloživa s potpuno digitalnim kokpitom koji uključuje novi sustav za informiranje i zabavu. Integrirana platforma Snapdragon društva Qualcomm Technologies ima poboljšanu grafiku, multimedijske mogućnosti i računalni vid kako bi osigurala integriraniji, konstantno prilagodljiviji sustav kokpita koji je svjestan konteksta i koji se može razvijati prema željama putnika. Ispod poklopca motora Corse Electric moguće je birati između dva potpuno električna pogona: novi snage 115 kW / 156 KS i dosega do 402 kilometra i već poznati sa 100 kW / 136 KS i dosegom do 354 kilometara prema WLTP-u .

München u znaku Rocksa: upoznajte Opel Rocks e-XTREME i Rocks Electric KARGO

U glavnom gradu Bavarske također će biti predstavljena posebna dizajnerska verzija vozilaOpel Rocks e-XTREME, kao i Rocks Electric KARGO. Jedinstveni Rocks e-XTREME odličan je primjer zabavnog četverocikla s kotačima koji su izrazito okrenuti prema van kako bi osigurali široko i čvrsto uporište, trokutnim poprečnim ramenima s prednje strane i jarko žutim zaštitnim okvirom, a Rocks Electric KARGO nudi rješenja za potpuno drugačije potrebe. Uz dužinu od samo 2,41 metar, širinu od 1,39 metara i visinu od 1,52 metra Rocks Electric KARGO profesionalcima nudi više od 400 litara obujma fleksibilnog teretnog prostora. Zahvaljujući krugu okretanja od samo 7,20 m ovo lagano motorno vozilo može manevrirati najužim uličicama. Zajedno s električnim dosegom vožnje do 75 kilometara, ovo vozilo idealno je za dostavu kao što su primjerice paketi, pizze ili lijekovi, posebice u urbanim područjima.

Sportska ljepotica: na ADAC-ovim štandovima upoznajte Corsu Rally Electric koju je dizajnirala umjetnica Elisa Klinkenberg

Pored modela koji će biti predstavljeni na Opelovim štandovima u gradskom središtu i izložbenom centru, njemački proizvođač automobila zauzet će i istaknuto mjesto na ADAC-ovim štandovima. Opelov partner za sportska motorna vozila izložit će Corsu Rally Electric koju je dizajnirala Elisa Klinkenberg na obje svoje lokacije. Svojim zelenim, bijelim, ružičastim i crvenim nijansama ovaj neobičan „umjetnički automobil” unosi svježinu u liniju električnih automobila Corsa za reli. Riječ „E[M]POWER!” ispisana bijelim slovima na crnom krovu ne označava samo snagu električne energije, koja pokreće sve automobile na prvenstvu, već i snagu sve većeg broja natjecateljica. Opel i najveći europski automobilski klub, ADAC, surađuju već više od desetljeća, a početkom ove godine odlučili su produžiti svoje partnerstvo do 2024. godine. Natjecanje ADAC Opel Electric Rally Cup „koje pogoni GSe” prvo je prvenstvo u reliju za električne automobile jednog modela u svijetu i najbolji primjer održivog automobilizma.

„Pogoni GSe“: Astra GSe i 2021 Manta GSe na izložbi Motorworld Mobility Days

Pored uobičajenih aktivnosti na sajmu IAA Mobility, Opel će također biti prisutan s još dva modela na izložbi Motorworld Mobility Days u Münchenu (od 3. do 6.09.). Njemački proizvođač automobila izložit će nagrađivane modele Mantu GSe i Astru GSe na lokaciji u Münchenu gdje će se slaviti kultura vožnje i pripadajući stil života te održavati događaji, koncerti i konferencije.

Manta GSe temelji se na legendarnoj Manti A koja je prvi put predstavljena 1970. godine i kombinira klasičan izgled ikone stila s najsuvremenijom tehnologijom održivog automobilizma. Ispod crnog poklopca motora nalazi se električni agregat snage 108 kW / 147 KS koji Mantu GSe čini najsnažnijom Mantom A u Opelovoj povijesti. Električna Manta 2021. razvija maksimalni okretni moment od 255 Nm iz mirovanja. Vozač može birati između ručnog mijenjanja na originalnoj mjenjačkoj kutiji s četiri stupnja prijenosa ili jednostavnog uključivanja četvrtog stupnja prijenosa i automatske vožnje; snaga se prenosi na stražnje kotače. Manta tako ostaje klasični sportski automobil, ali s inovativnim i moderniziranim pogonskim sklopom.

Astra GSe zadivljuje izlaznom snagom od 165 kW / 225 KS i maksimalnim okretnim momentom od 360 Nm (kombinirana potrošnja goriva prema WLTP-u : 1,2 – 1,1 l/100 km, emisije CO2 26 – 25 g/km) i postavlja novo mjerilo za angažman vozača. U usporedbi s drugim Astrama, model GSe nudi još agilniju i precizniju vožnju. Vrhunska vozna svojstva usmjerena na performanse postignuta su opremanjem Astre GSe posebnom šasijom koja je namjenski spuštena za 10 milimetara. Sportski kalibriran sustav upravljanja specifičan je za modele GSe, dok su jedinstvene opruge i uljni amortizeri prednjeg i stražnjeg ovjesa posebno prilagođeni za dinamičnu vožnju i savršenu udobnost. Amortizeri su opremljeni tehnologijom selektivnog prigušivanja frekvencija (KONI FSD) koja omogućuje različitu amortizaciju na visokim frekvencijama (kontrola ovjesa) u odnosu na niske frekvencije (kontrola karoserije).Related Posts