0.9

Dinaric Rally okupio više od 150 sudionika cross-country avanture na surovim Dinaridima


Više od 150 sudionika startalo je dnevne dionice Dinaric Rallyja i krenulo u cross-country avanturu na Dinaridima, jednom od najsurovijih planinskih lanaca u Europi.

Adrenalin i savladavanje izazovnih terena obilježili su početak utrke koja je krenula iz kampa pored Knina u kojem ovih dana boravi oko 250 osoba, a vozači će do subote testirati vještinu vožnje, preciznost navigacije i izdržljivost vozila. Sportski događaj kojeg zaljubljenici u cross-country neslužbeno zovu ‘hrvatski Dakar’ održava se već četvrtu godinu zaredom i ponovno je okupio vozače iz 26 država sa šest kontinenata. Svima im je cilj na motociklima, qaudovima i SSV-ovima prijeći više od 1600 kilometara rute s blatnjavim stazama, šljunčanim putevima, brdskim serpentinama i riječnim prijelazima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
– Sigurni smo da će svi vozači i ove godine uživati u uništavanju guma na vapnencu oštrom kao žilet ili kroz duboki mulj bujnih livada. Izazovi terena nekima budu i preveliki, pa natjecanje ne završe baš svi sudionici što i daje posebnu čar tom ekstremnom sportu. Zato smo iznimno ponosni jer smo još jednom na kartu svjetskog motosporta i avanturističkog turizma stavili Dinaride, Hrvatsku i Knin. Naime, Dinaric Rally organiziramo na najprofesionalniji mogući način i stoga ne čudi da nam se kontinuirano vraćaju neki od najvećih cross-country vozača današnjice kao i brojni zaljubljenici. Svima je to prilika za usavršavanje vještina u iznimno izazovnim uvjetima, a ujedno i za nezaboravno druženje u gostoljubivom podnožju Dinare – ističe Perica Matijević, predsjednik i jedan od osnivača hrvatskog sportskog kluba Untamed koji je organizator Dinaric Rallyja.

Među ovogodišnjim vozačima Dinaric Rallyja je jedan od najuspješnijih svjetskih off-road vozača Tobias Ebster, pobjednik Abu Dhabi Challengea i vozač Dakar Rallyja 2024. s predviđanjima za izvrsne rezultate. Sudjeluje i Simon Marčič koji je devet puta vozio i šest puta završio Dakar Rally u iznimno zahtjevnoj Malle Moto kategoriji, a izvjesno je da će 2024. biti jedini ikad vozač koji je deset puta za redom vozio Dakar Rally u toj kategoriji. Također, na Dinaric Rallyu vozi i Nizozemka Noraly Schoenmaker, ikona pustolovnih putovanja koja je motociklom kao solo-putnik prešla više od 140 000 kilometara u više od 40 država, a popularna je na društvenim mrežama pod imenom Itchy Boots.
Vozači motocikala, quadova i SSV-a utrku voze u kategorijama Rally FIM i Rally, a trofeji se u subotu 26. kolovoza dodjeljuju najboljima u grupama Veteran, Female i Malle Moto. Natjecatelji s FIM licencama tako će osvojiti i bodove za FIM Europe TT Rally Cup. Također, svi zaljubljenici u motosport i avanturu mogu sudjelovati u kategoriji DARE! (Dinaric adventure rally experience) te uživati u izazovima koji pomiču granice u iskustvu vožnje.
– Dinaric Rally opisujemo kao ‘A Beaty but a Beast’ jer uz brzinu, tehničke izazove i ultimativni adrenalin, sudionicima donosi zadivljujuće pejzaže. Stoga je očuvanje prirode najvažnije pravilo utrke i svako nepoštivanje okoliša ili označenih ruta ujedno znači i diskvalifikaciju. Naime, priroda čini samu srž našeg sporta i uživanja, pa je podizanje ekološke svijesti među vozačima jedan od temeljnih ciljeva Dinarica – pojašnjava Perica Matijević, pustolov i zaljubljenik u off-road vožnju i prirodu te dodaje da su Dinaridi najveće krško područje na svijetu te jedan od najneukroćenijih planinskih lanaca u Europi zbog čega su vrijedni čuvanja, a ujedno su i idealna lokacija za off-road vožnju i cross-country sportove.

Na ovogodišnjem Dinaric Rallyju start dnevnih dionica je svaki dan u 7 i 8 sati do subote 26. kolovoza, a u subotu će svi vozači u 12 sati u mimohodu proći kroz Knin te će se oko 18 sati u kampu održati svečana dodjela nagrada i završno druženje.

Gledatelji mogu uživati u adrenalinskim doživljajima i bodriti vozače kod kampa u neposrednoj blizini Knina ili na Podinarju, 20-ak kilometara od Knina, gdje će već i sami osjetiti ljepote planine Dinare i posebnosti terena kojeg prolaze vozači na utrci. Također, svi zaljubljenici u motosport mogu online uživo pratiti utrku na aplikaciji gps.raceadmin.eu.Related Posts