Aktualno DS E-TENSE PERFORMANCE Featured GQ koncept Vijesti Zanimljivosti

DS E-Tense performance proglašen Konceptnim automobilom godine na ovogodišnjoj dodjeli GQ Car Awards 2023


Prototipni automobil DS E-TENSE PERFORMANCE proglašen je Konceptnim automobilom godine na ovogodišnjoj dodjeli automobilističkih nagrada časopisa GQ. U konkurenciji za nagradu bila su električna i plug-in hibridna vozila, a prednost su imali oni modeli koji nadahnjuju, imaju zanimljive karakteristike, utjelovljuju vrijednosti automobilske industrije i, dakako, oduzimaju dah članovima žirija.

DS E-TENSE PERFORMANCE potpisuje DS Performance, trkaći odjel marke DS Automobiles. Taj spoj laboratorija na kotačima i automobila vrhunskih performansi nastao je na krilima uspjeha marke u prvenstvu Formule E te upotrebljava iste električne motore kao i električni bolidi. Budući da u trenu razvija 815 KS i ima nevjerojatno velik okretni moment od 8000 Nm, DS E-TENSE PERFORMANCE može ubrzati od 0 do 62 km/h za manje od dvije sekunde. Kada se priključi na punionicu snage 350 kW, potrebno mu je samo pet minuta da se napuni do punog kapaciteta.

Ovaj prototip jednako tako nagovještava budućnost elektrificiranih vozila te istražuje u kojoj je mjeri regenerativno kočenje dostatan mehanizam kočenja za buduće modele (umjesto upotrebe konvencionalnih kočnih diskova i pločica). Iako je regenerativno kočenje već dostupno u većini električnih vozila, ta se tehnologija zasad upotrebljava kao dopuna konvencionalnim tarnim kočnicama.

Međutim, DS E-TENSE PERFORMANCE omogućuje marki DS da istraži mogućnosti usporavanja automobila samo uz pomoć regenerativnog kočenja, čime bi se ujedno optimiziralo punjenje baterije, a konvencionalnu tehnologiju poslalo u ropotarnicu povijesti.Source link

Related Posts