Aktualno električni automobili Featured nesreće Vijesti Zanimljivosti

Električni automobili sudjeluju u daleko većem broju nesreća nego benzinci i dizelaši!


Premda su mnogi kupci električnih automobila zadovoljni i ne žele se vraćati benzincima i dizelašima, rizik od počinjenja nesreća znatno je veći – čak 50%, prenosi RevijaHAK.

Osiguravajuće kuće u pravilu nisu humanitarne ustanove, a tako je sa svim sličnim društvima. Dolazak električnih automobila na ceste očigledno utječe i na njihov posao, a sada koliko… Osiguravajuća kuće AXA samo je jedno od onih društava koja ukazuju na višu stopu nesreća s električnim automobilima. Istraživanje njihovog švicarskog odjela otkrilo je da su vozači električnih vozila uključeni u 50% nesreća zbog neprimjerenog ponašanja u vožnji. Osiguravatelj također ističe da veća masa električnih vozila uzrokuje veću štetu.

Osiguravajuće društvo ispitalo je više od 1200 vozača električnih vozila i usporedilo rezultate sa svojim podacima o nesrećama. Premda su mnogi kupci električnih automobila zadovoljni i ne žele se vraćati benzincima i dizelašima, rizik od počinjenja nesreća u prosjeku je znatno veći – čak 50%.

Objašnjenje se može pronaći u različitoj prirodi ubrzanja električnih vozila. Naime, maksimalni okretni moment javlja se već od prvih okretaja motora i početnog pritiska papučice gasa. Fenomen se naziva overtapping. To eksplozivno ubrzanje očigledno je previše za mnoge vozače.

– Naše analize pokazuju da se glavni rizici ne pojavljuju u vrijeme kočenja, već tijekom ubrzanja – kaže Michael Pfäffli, voditelj istraživanja i prevencije nesreća u AXA-i.

Učinak se pogoršava s jačim električnim vozilima. Ne definirajući što je točno snažno električno vozilo, AXA tvrdi da električni automobili uzrokuju 30% veću štetu u nesreći. To se pripisuje njihovoj dodatnoj masi i vozačima koji se suočavaju s još većim poteškoćama pri kontroli ubrzanja.

Problemi s papučicom gasa i ubrzanjem uzrokuju i daleko više nesreća na parkiralištima – čak 56 posto više je nesreća s električnim vozilima nego s benzincima i dizelašima. Kao što i sami možete pretpostaviti, ideja je vjerojatno podignuti cijenu osiguranja automobila.

Fotografija: PixabaySource link

Related Posts