Aktualno Featured osiguranje popravak Vijesti Zanimljivosti

Epilog osiguranja pravo na izbor radionice i cijena rada

Two young car mechanics checking the engine oil level.

Nakon višegodišnjeg natezanja oko toga imaju li pravo vlasnici vozila sami odabrati gdje će popraviti auto nakon prometne nezgode te mogu li osiguranja diktatom odrediti cijenu sata rada od 13 eura, koliko je to iznosilo i više od 20 godina napokon smo dobili i sudski epilog.

Umjesto 13 eura, osiguranja moraju platiti cijenu sata rada po cjeniku, a potrošači imaju pravo odabrati gdje će popraviti auto!

Nakon više od 20 godina pale su prve pravomoćne presude sudova zbog eksploatacije servisera, nametanje mizerne satnice te nametanja potrošačima radionica u kojima moraju popravljati vozila. U postupku još više od 1000 tužbi servisera!

Odlukama Visokog trgovačkog suda RH, baš kao i u mnogobrojnim presudama Trgovačkog suda u Zagrebu koje su ovih dana postale izvršne i pravomoćne UKIDA SE PRIVELIGIRANI POLOŽAJ osiguranja koja su godinama u Hrvatskoj kršila Zakone i Ustav u kontekstu isplate šteta oštećenicima po računima popravka servisera i pri tome poslovala bitno drukčije nego što njihove filijale posluju u brojnim EU državama.

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske prekinuo je praksu staru desetljećima po kojoj su naređivali serviserima koliko mogu naplatiti vlastiti sat rada. I više od 20 godina tako su brojni limari, lakireri, električari, mehaničari…, radili za onoliko koliko su im osiguravatelji naredili! Bilo je to svega 13 eura po satu, a sve se počelo mijenjati kad je više od 100 servisera okupljenih unutar udruge HUAS odlučilo potražiti zaštitu svojih prava na hrvatskim sudovima.

Do sada postoje četiri pravomoćne presude, a u velikom broju prvostupanjskih presuda suci su jednako tako presudili u korist vlasnika vozila i servisera za koje tvrdi da imaju pravo naplatiti svoj rad prema javno objavljenom cjeniku svojih usluga.

Stoga Vas najljubaznije molimo da objavite ovu našu informaciju te da je po potrebi i istražite i dopunite. I za tako što Vam stojimo na raspolaganju. Dovoljno ja da nam se samo obratite. U prilogu Vam šaljemo i proširenu verziju našeg priopćenja, jednako kao i posljednju presudu Visokog trgovačkog suda koja možda i na najbolji mogući način progovara o pravima i obavezama svih tri zainteresiranih strana, potrošača, osiguravatelja i servisera. Jednako tako dostupne su Vam i copy free naše fotografije ili one on Pixabaya, po odabiru. Prilažemo u attch. i posljednju pravomoćnu presudu Trgovačkog suda u Zagrebu.Source link

Related Posts