Featured gume Izbor uredništva Tehnika Vijesti Zanimljivosti zimske gume

Evo odgovora na najčešća pitanja za zimske gume


Brojnim vozačima nije potpuno jasno koje su sve prednosti korištenja zimskih guma te često smatraju kako su potrebne tek u slučaju snijegom prekrivene prometnice.

Stoga smo izvukli nekoliko najčešćih pitanja i odgovora kako bi uklonili svaku sumnju u ispravnost korištenja zimskih guma tijekom zimskih mjeseci.

Je li dovoljno zimi voziti samo sporije?
Ne, ispod 7 ° C vozilo s zimskim gumama će se zaustaviti 11 metara prije nego s ljetnim gumama pri kočenju na zaleđenoj cesti od samo 30 kmh. Što predstavlja veliku razliku, jer su u kritičnim situacijama čak i centimetri bitni.

Moram li voziti sporije sa zimskim gumama?
Ne, svaka guma ima index brzine koji označava do koje najviše brzine se smije voziti. Najčešće su to oznake T (190 kmh), H(210 kmh) i V(240 kmh). Bez obzira na navedenu maksimalnu brzinu, obratite pozornost na ograničenje brzine i na vremenske uvijete na cesti.

Da li se zimske gume koriste samo kada je snijeg?
Ne, kada je snijeg onda su zimske gume neophodne, ali su napravljene da pri niskim temperaturama čak i kad nema snijega i leda imaju puno bolja svojstva od ljetnih gume. Iz toga razloga se preporuča upotreba zimskih guma na nižim temperaturama.

Da li se zimske gume brzo troše?
Zimske gume traju isto koliko i ljetne gume. Ovisno o vašoj kilometražu, mogu trajati tri, četiri ili pet sezona. Bitno je napomenuti da zimske gume se postavljaju na auto kada se temperature spuste ispod 10°C a skidaju se kada temperature porastu i kada ne postoji mogućnost viših temperatura. Nikako nije preporučljiva vožnja zimskih guma ljeti, jer visoka temperatura štetno utječe na svojstva gume.

Zašto bih trebao imati sve 4 zimske gume?
Prema zakonu sigurnosti prometa na cestama na istoj osovini moraju biti postavljene gume istog proizvođača, istog profila i dubine “ripne”. Ukoliko se na automobil postave zimske gume na prednje kotače (pretpostavimo i pogonske) a na stražnjima ostavimo ljetne, prilikom ulaska u zavoj postoji velika mogućnost zanošenja vozila a samim time i sljetanja s ceste. Kako bi se tako nešto spriječilo vozilo mora imati sve 4 zimske gume.

Izvor: Vulkanizer.hrSource link

Related Posts