Aktualno Featured francuska Vijesti vjetroelektrana Zanimljivosti

Francuska dobila prvu komercijalnu farmu vjetroelektrana na moru


Francuska je u srijedu pustila u rad prvu komercijalnu farmu vjetroelektrana na moru, uz obale Bretanje na Atlantiku, ukupnih kapaciteta proizvodnje 480 megavata struje.

Farma vjetroelektrana nedaleko lučkog grada Saint-Nazairea broji 80 turbina i omogućit će čistu energiju ekvivalentnu godišnjoj potrošnji struje približno 400.000 kućanstava, odnosno petini potrošnje električne energije u departmanu Loire-Atlantique u sjevernozapadnoj Francuskoj.

Suvlasnici su projekta francuska energetska tvrtka EDF Renewables, tvrtka EIH Sarl, podružnica kanadske energetske tvrtke Enbridge, i globalna tvrtka za investicijski menadžment CPP Investments.

Enbridge je najpoznatiji po mreži naftovoda u Sjevernoj Americi čiji je operater, a partner je i u još tri francuska projekta vjetroelektrana koje su trenutno u izgradnji.

“Radujemo se nastavku naše suradnje u rastućem francuskom sektoru vjetroelektrana na moru”, rekao je u priopćenju Matthew Akman, Enbridgeov viši potpredsjednik za energiju, strategiju i nove energetske tehnologije.

Na projektu farme vjetroelektrana uz obale Saint-Nazairea radilo se 10 godina. U rujnu predsjednik Emmanuel Macron posjetio je gradilište i obećao smanjiti birokraciju kako bi se prepolovilo vrijeme za pokretanje projekata obnovljivih izvora energije u Francuskoj.

Macron je ove godine izrazio želju da Francuska do 2050. godine dobije oko 50 vjetroelektrana na moru, podsjeća Reuters.

HINASource link

Related Posts