Većina od nas smatra kako nam je vještina upravljanja vozilom na zavidnoj razini. Rijetko kad nam ponos dopušta da priznamo kako je netko bolji od nas, a priče uz kavu posebna su domena. Uvijek se dodaje 20 km/h viška, a rasprava među mužjacima o tome tko je koliko vješt za volanom doslovno može potrajati satima. No, da bi stvarno postali bolji, a to u biti znači sigurniji, pouzdaniji i kvalitetniji vozač dobro bi bilo držati se ovih savjeta.

1. Nikad se ne pouzdaj u druge vozače
Čak i kad je na semaforu zeleno svijetlo dobro je provjeriti tko nailazi s bočnih strana. Možda je za volanom tog vozila obijestan, pijan ili jednostavno lud vozač, koji se nema namjeru zaustaviti na crveno. Ovo pravilo pogotovo vrijedi na križanjima bez prometne signalizacije, jer pojedini uopće ne doživljavaju znak Stop ili Trokut te oduzimaju prednost kao da su sami na cesti.

2. Drži dovoljan razmak od vozila ispred
Premda se promet najčešće može dobro predviđati, poneki vozači skloni su nepredvidivim i ishitrenim reakcijama pa je uvijek pametno ostaviti si dovoljno prostora za reakciju. Pogoršanjem vremenskih uvjeta razmak u usporedbi s vozilom ispred mora rasti sukladno okolnostima, jer se prianjanje guma na podlogu smanjuje, a samim time i produžava zaustavni put.

3. Vježbaj u kontroliranim uvjetima
Prvim pahuljama snijega dobra je odluka uputiti se na neko prostrano, a malo prometno parkiralište na kojem se može namjerno izazivati gubitak kontrole nad automobilom kako bi se izvježbale reakcije. Sve što uđe u rutinu zlata vrijedi. Osjećaj povratka kontrole nad automobilom ispunit će vas osjećajem zadovoljstva, a u situaciji koja je kritična samo rutinska i hladnokrvna reakcija može biti ispravna, a svaka panična je kontraproduktivna.

4. Dobro otvori oči
Dobar vozač u svakom trenutku mora biti spreman cijele svoje okoline. Nije bitno ono što se događa 10 ili 20 metara ispred automobila, nego sve ono što se nalazi u daleko ispred, i u svim smjerovima oko automobila. Jedino se takvim pristupom mogu na vrijeme predvidjeti sve moguće situacije poput zaigrane djece, pješaka, biciklista…

5. Uvijek sjedaj za volan odmoran
Umor je najveći neprijatelj svakog vozača. Stručnjaci upozoravaju kako je vozač koji je spavao manje pet sati gotovo 30 posto sporiji u reakcijama od vozača koji je spavao 8 sati, odnosno razina koncentracije jednaka je vozaču koji ima koncentraciju alkohola u krvi od 0,8 promila.Source link

Related Posts