0.9

Goodyear na sajmu ces predstavlja rješenja za veću sigurnost u prometu


Na svom izložbenom prostoru na sajmu Consumer Electronic Show – CES – Goodyear se ove godine fokusira na napredne oblike mobilnosti kao što su inteligencija guma, virtualni razvoj guma i usluge za upravitelje voznih parkova. Kako je navedeno u izvještaju o društvenoj odgovornosti tvrtke, do 2027. godine Goodyear će modernizirati svoje proizvode i usluge.

Povezivanje ABS-sustava i guma radi skraćenja zaustavnog puta

Prema podacima Nacionalne uprave za sigurnost u cestovnom prometu u 2021. godini zabilježeno je više od 1,7 milijuna sudara stražnjim dijelom vozila , što čini gotovo trećinu svih sudara u Sjedinjenim Američkim Državama. S ciljem smanjenja broja nesreća Goodyear i nizozemska istraživačka organizacija TNO predstavili su nove mogućnosti za veću sigurnost u prometu. Kako bi povećali sigurnost u prometu, u upravljačku jedinicu sustava protiv blokiranja kotača (ABS) testnog vozila integrirali su tehnologiju pametnih guma (Goodyear SightLine).

Sustav kočenja ABS važna je sigurnosna komponenta suvremenih vozila koja pomaže vozaču održavati kontrolu nad upravljanjem tijekom kočenja. Goodyear i TNO zajedničkim istraživanjem i testiranjem na testnom vozilu dokazali su da usavršeni ABS-sustav opremljen informacijama o vrsti guma i njihovim značajkama može potencijalno poboljšati opću učinkovitost sustava i skratiti zaustavni put za gotovo dva metra.

Bolje upravljanje vozilom pomoću pametnih guma

Radi osiguranja nadogradnje sustava pametnih guma Goodyear se udružio s tvrtkom ZF . Tvrtke su Goodyearovu tehnologiju Goodyear SightLine udružile s ekosustavom ZF cubiX® poduzeća ZF. Inovacija osigurava prijenos podataka o gumama i cesti u sustav podvozja, što omogućuje bolje iskustvo vožnje s većom udobnošću, pouzdanijom kontrolom i povećanom učinkovitošću.

Goodyearovo rješenje SightLine prepoznaje čak i djelomični akvaplaning i pruža preporuke za optimalnu brzinu radi bolje kontrole nad vozilom, a programska oprema cubiX opremljena je podacima o gumama i pri prepoznavanju povećane opasnosti od akvaplaninga mehanizmu podvozja šalje korektivne mjere za stabilizaciju vozila. Sinergija između performansi Goodyear SightLine i cubiX može osigurati i bolji odaziv vozila, preciznije i linearnije upravljanje, bolje reagiranje u zavojima, veću stabilnost, manje opterećenje upravljačkog sustava i manje neugodnih intervencija.

Zbog integriranja sustava cubiX® i SightLine tvrtke Goodyear i ZF na sajmu CES 2024 dobile su časnu nagradu za inovacije u kategoriji tehnologije vozila i napredne mobilnosti.Related Posts