0.9

Goodyearova anketa: zimski uvjeti u vozačima izazivaju nesigurnost


Za temeljitije razumijevanje zimskih voznih navika Goodyear je proveo novo istraživanje u kojem je 4500 Europljana iz devet zemalja odgovaralo na pitanja vezana uz vožnju u izazovnim zimskim uvjetima. Rezultati ankete pokazuju da zimski uvjeti smanjuju samouvjerenost europskih vozača u vožnji.

Zimska je sezona pred vratima, a s njom i brojni izazovi na cesti. Najnovije Goodyearovo istraživanje pokazalo je kako se mnogi vozači zimi osjećaju nesigurnima i zabrinutima za upravljačem.
Gume pomažu smanjiti strah od zimske vožnje
Gotovo devet od deset europskih vozača (87 % ) smatra da prikladne gume imaju značajan utjecaj na njihov osjećaj sigurnosti zimi, a 51 % ih smatra da su zimske gume iznimno važne i znatno utječu na njihov osjećaj sigurnosti. Bezbrižnost na cestama Europljani si osiguravaju i svakodnevnim pripremama, među kojima su najčešće struganje stakala, provjera vremenske prognoze i kontrola tlaka u gumama.

Međutim, razina neizvjesnosti među vozačima u Europi se razlikuje. Najviše su zabrinuti francuski i poljski vozači, među kojima 34 % (Poljaci) i 26 % (Francuzi) zimi osjeća zabrinutost za upravljačem. Finci su najmanje zabrinuti zbog vožnje u teškim uvjetima i samo ih se 12 % osjeća nesigurno.

Vozači se za zimsku vožnju pripremaju na različite načine
Pripreme za zimske uvjete razlikuju se ovisno o tome gdje vozači žive. U nordijskim zemljama glavna su briga zaleđena stakla. Tako 57 % Šveđana i Danaca, 59 % Norvežana i čak 72 % Finaca prije vožnje mora ostrugati led sa stakala. 29 % Nijemaca provjerava dubinu profila guma prije vožnje, a svaki treći Talijan i Francuz provjerava tlak u gumama. U Rumunjskoj 51 % vozača prije vožnje provjerava razinu sredstava protiv zamrzavanja u tekućini za vjetrobranska stakla, u Poljskoj 42 % vozača provjerava vremensku prognozu, a 30 % stanje kočnica.

Zimska vožnja mnogim vozačima smanjuje samopouzdanje
Teški zimski uvjeti opterećuju čak 85 % europskih vozača. Najviše ih brinu poledica na cestama i strah da će drugi vozači izgubiti kontrolu nad vozilom. Većini vozača samopouzdanje vraćaju veća sigurnosna udaljenost, sporija vožnja i dodatno vrijeme za putovanje.

Izdržljivost u zimskim uvjetima povećavaju odgovarajuće gume
Kvalitetna guma ne samo da daje osjećaj sigurnosti već zapravo povećava sigurnost vožnje. Na primjer, nedavni test časopisa Auto Bild pokazao je da put kočenja na cesti pri brzini od 80 km/h može biti do 10 metara dulji s manje kvalitetnim zimskim gumama u usporedbi s premium zimskim gumama.

Goodyear predstavio novu gumu vrhunske kvalitete
Goodyearova guma UltraGrip Performance 3, razvijena uz pomoć najnovijih tehnologija, dostupna je i na hrvatskom tržištu i postavlja nove standarde izdržljivosti za zimske uvjete, a istodobno zadovoljava sve potrebe najzahtjevnijih vozača u Europi. Pogodna je za najrazličitija vozila, uključujući snažna i teška SUV-vozila te električna vozila.
Njemačka neovisna organizacija za testiranje TÜV SÜD potvrdila je da je guma UltraGrip Performance 3 vodeća u upravljivosti na snijegu te kočenju na mokrom i suhom u usporedbi s četiri druga premium konkurenta.Related Posts