Featured gume Gume budućnosti Izbor uredništva pneumatici Tehnika Vijesti Zanimljivosti

Gume budućnosti – kamo ide razvoj?


Pomislili biste da su gume na automobilima nešto što ne treba dodatno poboljšavati jer što se dalo usavršiti već se odavno usavršilo. Međutim, proizvođači guma neće samo sjediti na zadnjem sjedalu automobila i čekati da se cijeli koncept vozila mijenja, dok oni – spavaju.

Ne, ne! Uz pametne telefone, usisavače, klima uređaje i automobile naravno da ni gume ne smiju zaostajati. Svijet vozila korača naprijed velikim koracima, a u stopu ga prati svijet guma.

Jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača guma zasigurno je Goodyear, a njegovi vodeći ljudi slažu se u jednom: ‘Između 2015. i 2030. godine doći će do drastične promjene u automobilskoj industriji, prvenstveno zbog emisije CO2 koja će morati biti drastično umanjena, ali i razvoja električnih automobila. Vjerujemo da će u mnogim velikim gradovima čak biti i zabranjena vožnja automobila u određenim područjima.’

Goodyear je još prošle, 2016. godine predstavio svoju gumu Eagle 360, a već je ove godine predstavio i njezinu nadogradnju, novi model pod nazivom Eagle 360 Urban. Ova je guma izrađena pomoću 3D printera, a ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da se radi o gumi koja je okrugla, baš poput kugle. I ne samo to. Radi se o pametnoj gumi koja je na neki način sljubljena s vozilom kao što je primjerice sustav žila i živaca dio ljudskog tijela.

Zbog umjetne inteligencije koja se koristi u novim gumama Eagle 360 Urban, one u realnom vremenu registriraju i stanje u kojem je cesta, ali i okolina po kojoj se vozilo kreće. U isto vrijeme ova guma prati i stanje u kojem je ona sama te s obzirom na podatke koje na ovaj način prikupi, sama izračunava i optimizira svije reakcije. Doista nevjerojatno, zar ne?

Ova pametna guma čak može i mijenjati svoj oblik zahvaljujući jedinstvenom gaznom sloju kojeg posjeduje, a sve ovisno o stanju na cesti. Primjerice – ako je jedan dio gume pohaban, ona će se okrenuti na dio koji je u dobrom stanju.

Osim što je Goodyearov novi koncept guma okrugao, evo koje još novitete ova tvrtka ima u svom rukavu:

Gume koje generiraju energiju – ovo kao ideja i nije nešto novo, ali kada se radi o gumama za vozila, definitivno je poprilično neistraženo područje. Kako se guma okreće, tako stvara energiju potrebnu za pokretanje električnog vozila. U konačnici ovo bi moglo dovesti do manjih baterija.

Komunikacija s drugim gumama – čak je moguće i da ove gume komuniciraju s drugim gumama iste vrste koje joj se nađu na određenoj udaljenosti te također od njih prikuplja podatke, sve kako bi što optimalnije izračunala vlastite reakcije. Osim toga, unaprijed bi se na ovaj način znalo za probleme na određenom dijelu kolnika. Dakako, za ovaj koncept treba mnogo, mnogo senzora.

Promjena oblika – kako smo već naveli, ova se guma može mijenjati s obzirom na stanje na cesti. Unutrašnji dio zapravo se sastoji od tri napumpana dijela, a također guma ima i pumpu koja je integrirana unutar nje. Primjerice, kod ekonomične vožnje, sva tri dijela su napumpana, dok se kod sportske vožnje jedan dio ispusti. U mokrim uvjetima na cesti, pritisak u jednom dijelu gume se smanji. U konačnici ovako bi se jedne gume mogle koristiti cijelu godinu, bez nužnosti prelaska s ljetnih na zimske i obratno.

Manje buke – iako se smatra da sva buka vozila dolazi iz motora, zapravo mnogo dolazi i od guma. Novim konceptom u kojem se koristi pjena unutar gume uvelike se smanjuje buka. U konačnici ovo bi moglo dovesti i do manjih ulaganja u zračnu izolaciju samog motora.

Izvor: Silux.hrSource link

Related Posts