Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

HAKOM: Rast željezničkog prometa u Hrvatskoj


Željeznicom je u Hrvatskoj u drugom tromjesečju 2022. prevezeno 12,3 posto više robe i 38 posto više putnika nego u istom razdoblju prošle 2021. godine, ali putnički prijevoz još nije dostigao rezultate iz 2019., izvijestili su u petak iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

HŽ Putnički prijevoz prevezao je 38 posto više putnika u drugom tromjesečju 2022. nego u istom prethodne godine, što je pratilo i povećanje ostvarenih putničkih kilometara za 41,3 posto, dodaju iz HAKOM-a, ne iznoseći točan broj prevezenih putnika.

Bez obzira na takav, kako kažu, značajan oporavak prijevoza putnika željeznicom, u odnosu na drugo tromjesečje 2019. broj putnika je i dalje 8 posto manji, a za 3,7 posto je manje i putničkih kilometara.

Istovremeno, teretnim željezničkim prijevozom prevezeno je 12,3 posto više robe uz 17,6 posto više ostvarenih tonskih kilometara.

U tome je tvrtka HŽ Cargo d.o.o. prevezla 7,8 posto više robe i ostvarila 18,7 posto više tonskih kilometara, dok su novi teretni prijevoznici prevezli 15,1 posto više robe uz 16,3 posto više tonskih kilometara.

Novi prijevoznici prevoze 62,5 posto ukupno prevezene robe i ostvaruju 47,6 posto svih tonskih kilometara krajem drugog tromjesečja ove godine, ističu iz HAKOM-a, također ne navodeći apsolutne brojke o količini prevezenog tereta.

Dodaju da je u Hrvatskoj ukupno 15 teretnih željezničkih prijevoznika, od kojih najveći udjel vlak kilometara od 52,5 posto ima HŽ Cargo, a za pet novih teretnih prijevoznika kažu da nije bilo aktivno.

HINASource link

Related Posts