Aktualno Featured Vijesti vjetroelektrana Zanimljivosti

Ina počela s mjerenjem potencijala vjetra na plinskim platformama u Jadranu


Ina je počela s mjerenjem brzine vjetra na dvije plinske platforme u Jadranu, Izabela Sjever i Ivana A, kako bi ispitala potencijale za izgradnju odobalnog vjetroparka, izvijestili su u utorak iz te energetske kompanije.

Kako je navedeno u priopćenju, taj projekt predstavlja prvo odobalno mjerenje vjetra u Hrvatskoj, a trajat će najmanje 12 mjeseci.

Kompanija će time osigurati potpunu procjenu resursa vjetra i njegove isplativosti uzimajući u obzir industrijske standarde te na temelju procjene odlučiti o ulaganju i u taj segment proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, istaknuli su iz Ine.

Naime, kako podsjećaju iz kompanije, Ina je u siječnju počela izgradnju solarnih elektrana na lokacijama u Molvama i Sisku koje će zajedno proizvoditi 16.000 megavatsati (MWh) električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Hrvatskoj. Prva električna energija bit će isporučena u mrežu u 2023. godini.

„Ovim projektima Ina iskoračuje u nove biznise čiji projekti se temelje na obnovljivim izvorima energije i mobilnosti, ali i drugim aktivnostima u kojima vidimo sinergiju s trenutnim poslovanjem. Zanimljive su nam sve isplative prilike kojima možemo nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a da se istovremeno uklapaju u zelene planove Hrvatske i Europske unije“, izjava je direktora Poduhvata i inovacija u Ini Ante Crljenka koja se prenosi u priopćenju.

Iz Ine su napomenuli da je dobavljač uređaja za mjerenje vjetra LIDAR tvrtka Megajoule Adria, koja je zadužena za nadzor i puštanje u rad.

Direktor tvrtke Megajoule Adria Leo Jerkić je rekao da brzinu i smjer vjetra mjere prema najvišim industrijskim standardima i najboljoj praksi na više visina, kako bi se omogućilo bolje razumijevanje režima vjetra na samoj lokaciji.

“Cijela instalacija bila je vrlo zahtjevna jer je prva takve vrste u regiji i instalirana je u dobroj suradnji s Inom i tvrtkom SCAN“, izjavio je Jerkić.

Iz Ine su apostrofirali da se, uz tradicionalni biznis, snažno okreću i zelenim tehnologijama sukladno razvojnim smjernicama kompanije koje su u skladu sa strategijom MOL Grupe “Shape Tomorrow 2030+”, a kojom je na razini grupe definiran značajan iskorak u domeni obnovljivih izvora energije, prvenstveno u smanjenju izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova.

Namjera MOL Grupe je do 2030. godine alocirati najmanje 50 posto ukupnih ulaganja u održive projekte, naveli su iz Ine.

HINASource link

Related Posts