Aktualno Featured Indija Rusija uvoz nafte Vijesti Zanimljivosti

Indija u lipnju uvezla rekordnu količinu ruske nafte


Indijski uvoz nafte iz Rusije porastao je u lipnju na rekordnih 950.000 barela dnevno, što odgovara gotovo petini ukupnog uvoza trećeg najvećeg svjetskog potrošača nafte, pokazali su podaci iz trgovačkih izvora.

Indijske rafinerije razgrabile su rusku naftu koja se prodaje po znatno nižoj cijeni od one iz Sjevernog mora i s Bliskog istoka budući da neke zapadne kompanije i zemlje zaziru od kupovine od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače.

Indija je u lipnju ukupno uvezla oko 4,8 milijuna barela nafte dnevno, za 3,8 posto manje nego u svibnju, ali za oko 23 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuju podaci. Prošlogodišnji uvoz bio je skroman zbog pada potražnje u drugom valu pandemije koronavirusa.

Uvoz nafte iz Rusije porastao je 15,5 posto u odnosu na svibanj, dok je uvoz iz Iraka i Saudijske Arabije pao za 10,5 odnosno 13,5 posto. Time je udio bliskoistočnih proizvođača u indijskom tržištu pao s 59,3 na 56,6 posto.

Rusija je i dalje, nakon Iraka, drugi najveći indijski dobavljač nafte. Saudijska Arabija zauzela je treće mjesto, drugi mjesec zaredom.

Veći uvoz nafte iz Rusije povećao je njezin udio u ukupnom indijskom uvozu sa 16,4 posto u svibnju na 19,8 posto u lipnju. Time je udio uvoza iz Zajednice neovisnih država (ZND), koju uz Rusiju čine i Bjelorusija i još sedam zemalja nekadašnjeg SSSR-a porastao s 20,3 na 24 posto.

Jeftinija ruska nafta smanjuje gubitke za državne indijske rafinerije koje na domaćem tržištu prodaju gorivo po nižim cijenama, a donosi veću dobit privatnim tvrtkama Reliance Industries i Nayara Energy koje većinu derivata izvoze.

U razdoblju od travnja do lipnja, u prvom tromjesečju indijske fiskalne godine, uvoz nafte iz Rusije porastao je na 682.200 barela dnevno s 22.500 barela dnevno u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci.

HINASource link

Related Posts