0.9

Istraživanje otkrilo da su automobili marke BMW najčešće oštećeni automobili u Hrvatskoj: je li i vaše vozilo među njima?


Nedavno istraživanje koje je provela tvrtka za obradu podataka o automobilima carVertical otkrilo je najčešće oštećene automobile u Hrvatskoj, a prvo mjesto na popisu zauzela su vozila marke BMW. Ovo je u skladu s trendovima u drugim državama, budući da je BMW najčešće oštećena marka automobila u svijetu. S druge su strane vozila marke Renault koja najmanje sudjeluju u prometnim nesrećama u Hrvatskoj. Nakon analize podataka o oštećenjima u posljednjih 12 mjeseci, istraživanje je također otkrilo da marke automobila Mercedes-Benz, BMW i Audi imaju najveću vrijednost oštećenja.

Četiri od pet automobila marke BMW sudjelovalo je u nesreći

Nevjerojatnih 84,9 % svih automobila BMW provjerenih na carVerticalu u Hrvatskoj bilo je oštećeno. Audi (62,1 %), Ford (60,9 %), Mercedes-Benz (58,2 %) i Volkswagen (57,9 %) također su često oštećeni, što sugerira da bi kupci trebali biti oprezni pri kupovini ovih automobila.

BMW je na vrhu liste najčešće oštećenih vozila ne samo u Hrvatskoj, već i u mnogim drugim državama širom svijeta.

„Automobili marke BMW vrlo su poželjni, ali unatoč tome što se radi o proizvođaču luksuznijih vozila, starije i povoljnije modele često kupuju mladi i neiskusni vozači. Također, prema osiguravajućim društvima, vozači BMW-a skloniji su riskirati tijekom vožnje. Stoga ne čudi da je upravo ova marka na vrhu liste najčešće oštećenih automobila”, objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikacija u carVerticalu.

Automobili koji su u prošlosti pretrpjeli ozbiljna oštećenja mogu biti skloniji povremenim kvarovima i zahtijevati značajne popravke. Da i ne spominjemo da u nekim slučajevima sigurnost putnika u takvim automobilima može biti ugrožena. Istraživanje povijesti vozila putem interneta smanjuje rizik od kupovine lošeg proizvoda koji se brzo može pretvoriti u rupu bez dna.

Vlasnici automobila također trebaju provjeriti povijest svojih vozila kako bi saznali ima li skrivenih oštećenja kojima bi se detaljno trebao posvetiti mehaničar. Mnogo je lakše prodati automobil i pregovarati s kupcima, s čistim izvješćem o povijesti.

Automobili marke Renault u Hrvatskoj su najmanje oštećeni – samo 41,2 % svih vozila ove marke provjerenih na carVerticalu bilo je oštećeno. Peugeot (41,6 %), Fiat (44,3 %), Nissan (44,6 %) i Alfa Romeo (45,6 %) ne zaostaju previše.

Njemački automobili češće se oštećuju

Što se tiče zapisa o oštećenjima, neke marke vozila u Hrvatskoj imaju više zabilježenih incidenata u svojim izvješćima o povijesti. Prosječan automobil marke BMW provjeren na carVerticalu imao je 2,5 zapisa o oštećenjima, a slijede ga Audi (2), Mercedes-Benz (1,9), Volkswagen (1,9) i Seat (1,88).

„Sasvim je normalno da automobil sudjeluje u prometnoj nesreći jednom svakih pet godina. To može biti povezano i s kilometražom. Međutim, često je vrlo teško posjedovati ili održavati vozila s više zapisa o ozbiljnim oštećenjima. Iznenađujuće, carVertical je otkrio da je ove godine najveći broj slučajeva oštećenja za pojedini automobil zabilježen za Volkswagen Passat. Ovo je vozilo imalo i do 32 zapisa o oštećenjima u svom izvješću”, kaže Buzelis.

Vozila marke Alfa Romeo najmanje sudjeluju u nesrećama – prosječan model automobila Alfa Romeo imao je 1,58 oštećenja na carVerticalu, Fiat 1,59, Renault 1,6, Peugeot 1,65, a Mazda 1,7.

Ovi su proizvođači usredotočeni na proizvodnju automobila ekonomske klase koje ljubitelji brzine obično izbjegavaju, zbog čega manje sudjeluju u prometnim nesrećama.

Automobili marki Mercedes-Benz, BMW i Audi ruše rekorde za najskuplja oštećenja u Hrvatskoj

Luksuzna vozila u Hrvatskoj imaju veću vrijednost oštećenja, a njemački proizvođači zauzeli su vodeća mjesta: Mercedes-Benz s 4122 €, BMW s 3940 € i Audi s 3433 €. Iako mala neravnina nije nešto o čemu biste se trebali brinuti kada tražite automobil za kupnju, o većim oštećenjima treba razgovarati s profesionalnim mehaničarom kako biste izbjegli probleme u budućnosti.

Marke vrhunskih vozila obično imaju veću prosječnu vrijednost oštećenja u usporedbi s automobilima ekonomske klase, tako da čak i popravak malih oštećenja može stajati tisuće eura.

Ovisno o marki vozila, popravljanje istih oštećenja može imati drugačiju cijenu. Automobili marke Dodge ima najveću prosječnu vrijednost oštećenja na svijetu – 5945 €, a slijede ih automobili marke Porsche (5236 €) i Tesla (4896 €).Related Posts