43 Featured Ken Block Sport Vijesti Zanimljivosti

Kakva lijepa gesta! U čast pokojnog Kena Blocka, FIA je učinila ovo…


To je jedan od samo dva broja koje je FIA povukla. Broj 43 sljedeće godine se neće koristiti u natjecanjima pod pokroviteljskom vodeće svjetske automobilističke asocijacije!

Uz Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC), spomenuti broj se neće pojavljivati ni u ARX Rallycrossu, kao ni u Europskom i Svjetskom Rallycross prvenstvu.

Nakon prerane smrti legendarnog Kena Blocka, Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) odlučila je povući njegov broj #43 iz mnogih trkaćih kategorija za 2023.

Uz Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC), spomenuti broj se neće pojavljivati ni u ARX Rallycrossu, kao ni u Europskom i Svjetskom Rallycross prvenstvu.

Broj 43 bio je sinonim za Blockov osobni brend, jer je pratio legendarnog trkača od samog početka njegove trkaće karijere. Broj se također može vidjeti u svakoj njegovoj poznatoj seriji Gymkhana, uključujući i prvu koja je “proslavila” Subaru WRX STI. Trkači obično biraju brojeve na temelju osobnog izbora, samo je F1 trkač Kimi Raikkonen u nekoliko navrata priznao da on bira brojeve nasumce. Većina F1 vozača koristi brojeve koje su koristili u mladosti tijekom karting karijere.

Broj je obično dostupan za korištenje dvije godine nakon što se trkač umirovi, u slučaju da se želi vratiti.

Block je debitirao na FIA Svjetskom prvenstvu u reliju 2007. u Meksiku.

Prema FIA-i, broj će biti povučen na vrijeme za sezonu 2023., ali nije jasno hoće li biti dostupan za sezonu 2024. Velike su šanse da neće.

Ako bi se to dogodilo, broj 43 postao bi tek drugi broj u povijesti automoto sporta koji je “umirovljen” 2015., nakon tragične smrti trkača Julesa Bianchija, broj 17 je umirovljen. Predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem rekao je:

– “S obzirom na ogroman doprinos Kena Blocka vidljivosti motosporta i činjenicu da su ga ljudi diljem svijeta tako visoko cijenili, sasvim je prikladno da će njegov broj 43 biti umirovljen. Iako je to samo mala gesta, nadamo se da će donijeti malo utjehe njegovoj obitelji i prijateljima u ovom trenutku. Ken je bio prava legenda i sjećanje na njega živjet će s nama zauvijek.”

Tekst: Nika Arsovska

Izvor: Startnews.hrSource link

Related Posts