Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Prilikom provođenja akcije u prometu, osam osoba smješteno na triježnjenje, a 14 uhićeno i privedeno na sud


Tijekom vikenda, od 13. do 16. siječnja 2023. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 758 prometnih prekršaja od čega 76 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 250 prekršaja nepropisne brzine, 89 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 34 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, 10 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 292 ostala prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U petak, 13. siječnja oko 21.45 sati, u Svetoj Nedelji, 67-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Stilinovićevom ulicom. Nadzorom vozila i vozača kod kućnog broja 50 utvrđeno je kako je upravljao pod utjecajem od 2,85 g/kg alkohola u organizmu. Vozaču je oduzeta vozačka dozvola na 12 sati te će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog.

Sljedećeg dana, oko 23 sata, 35-godišnjakinja je u Lugu Samoborskom upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Nadzorom vozila i vozača u Ulici kneza Berigoja utvrđeno je da je upravljala vozilom pod utjecajem od 1,04 g/kg alkohola u organizmu. Vozačici je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati te joj je izdan Prekršajni nalog.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno pet osoba – test negativan, a jedna je osoba odbila testiranje.

Od 76 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 17 vozača (22,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 12 mladih vozača (15,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, osam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 14 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izdvajamo još neke od prijestupnika:

U četvrtak 12. siječnja oko 16.30 sati 37-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ljubljanskom avenijom u smjeru zapada. Obavljenim nadzorom vozila i vozača, policijski službenici su utvrdili kako upravlja vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta i oduzeta zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova. Također, preliminarnim testiranjem na prisutnost droga očitana je prisutnost droga „THC“. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena kazna zatvora od 30 dana, odnosno primjenjuje se uvjetna osuda na rok od šest mjeseci, kao i novčana kazna u iznosu od 1.320 eura, te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju tri mjeseca.

Istoga dana, oko 19.45 sati 45-godišnjak je upravljao teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Zagrebačke avenije u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja teretnim vozilom bez položenog vozačkog ispita Vozač je zbog počinjenih prekršaja uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena kazna zatvora od 60 dana, odnosno primjenjuje se uvjetna osuda na rok od 12 mjeseci.

U četvrtak, 12. siječnja oko 23.50 sati 40-godišnja vozačica upravljala je osobnim automobilom pulskih registarskih oznaka kolnikom Savske ceste u smjeru juga. Nadzorom vozila i vozačice utvrđeno je kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,58 g/kg u organizmu, ubog čega je uhićena i prepraćena na nadležni sud, koji joj je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 1.240,36 eura, kao i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju jednog mjeseca.

U petak, 13. siječnja dvadesetak minuta poslije ponoći, 31-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,75 g/kg u organizmu, a kretao se kolnikom Avenije Dubrovnik u smjeru istoka. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.300 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju jednog mjeseca.

U subotu, 14. siječnja petnaestak minuta nakon ponoći, 29-godišnjak je upravljao teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka južnom stranom Međimurske ulice u smjer istoka. Dolaskom do raskrižja sa Slovenskom ulicom i Ulicom Josipa Fona, nije prilagodio brzinu kretanja vozila uvjetima na kolniku, da bi potom naletio na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka. Obavljenim nadzorom vozača, policijski službenici su utvrdili kako je 29-godišnjak upravljao teretnim vozilom pod utjecajem alkohola od 1,69 g/kg u organizmu. Zbog počinjenih prekršaja vozač je uhićen i prepraćen na nadležni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.680 eura.

Istoga dana, oko 2.15 sati, 31-godišnjak je upravljao osobnim automobilom daruvarskih registarskih oznaka Ulicom grada Vukovara u smjeru zapada. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je kako vozač upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,78 g/kg, kao i da kod sebe nije imao odgovarajuću i važeću vozačku dozvolu. Vozač je zbog počinjenih prekršaja uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena kazna zatvora od 60 dana, odnosno primjenjuje se uvjetna osuda na rok od 12 mjeseci i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od dva mjeseca.

U subotu, 14. siječnja oko 23.20 sati, 45-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Jadranskom avenijom u smjeru juga. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,71 g/kg u organizmu. Vozač je zbog počinjenih prekršaja uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena kazna zatvora od 60 dana, odnosno primjenjuje se uvjetna osuda na rok od 12 mjeseci . Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.320 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju tri mjeseca.

Izvor: Zagrebačka policijaSource link

Related Posts