Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Kina želi potaknuti potražnju za automobilima


Kina je u četvrtak najavila nove mjere poticanja potražnje za automobilima, poručivši da će razmotriti produljenje porezne olakšice za kupnju električnih vozila, objaviti plan proširenja mreže punionica i poticati smanjenje naknada za punjenje.

Najveće svjetsko tržište automobila posljednjih je mjeseci teško pogođeno strogim mjerama zatvaranja u Šangaju i drugim dijelovima zemlje kako bi se suzbilo širenje varijante koronavirusa omikron, podsjeća Reuters.

Kako bi podupro potražnju, Peking je već u lipnju prepolovio, na pet posto, porez na kupnju automobila čiji motori imaju zapreminu do dvije litre, a cijena im ne premašuje 300.000 juana (45.000 dolara).

Ministarstvo financija potvrdilo je u četvrtak i da bi moglo odustati od opetovanog uvođenja poreza na kupnju određenih kategorija potpuno i djelomično električnih automobila u idućoj godini. Njihovi vlasnici ne plaćaju ga od 2014. godine.

Prepolovljeni porez pomogao je tržištu da se oporavi, što se očituje u skoku prodaje osobnih automobila u lipnju za 22 posto u odnosu na prošlu godinu, na 1,9 milijuna, pokazuju preliminarni podaci udruženja automobilske industrije.

Prodaja električnih vozila prošlog je mjeseca tako više nego udvostručena, dosegnuvši 546.000 vozila, što je gotovo 30 posto ukupno prodanih vozila. Prodaja tržišnog lidera BYD Co Ltd više se nego utrostručila, na 134.000 automobila.

U priopćenju ministarstva trgovine ne spominje se produljenje programa subvencija za ono što Kina naziva vozilima s pogonom na nove izvore energije.

Tom programu pripisuju se zasluge za snažno poticanje rasta sektora, primjećuje Reuters koji je u svibnju bio izvijestio da vlada razgovara s proizvođačima automobila o produljenju programa subvencija.

Ministarstvo je također priopćilo da će poticati zamjenu starijih vozila novima, povećati kreditnu potporu za kupnju automobila i ukloniti prepreke u prodaji rabljenih automobila.

HINA

Fotografija: PixabaySource link

Related Posts