bubanj kočnice električni automobili Featured Izbor uredništva Tehnika Vijesti Zanimljivosti

Bubanj kočnice se vraćaju na velika vrata u električnim automobilima


Električni automobili u velikoj mjeri usporavaju regeneracijom energije kočenja, a to pogoduje bubanj kočnicama, prenosi RevijaHAK.

Jedno od češćih pitanja svojevremeno bilo je kakve kočnice imaš ‘iza’? Ako biste rekli bubanj, imali ste slabiji, lošije opremljen model. Diskovi su bili standard za snažnije verzije. No bubanj kočnice se vraćaju na velika vrata. S novom tehnologijom elektroničke kontrole kočnica (a ne hidraulične), mali motori upravljaju silom kočenja, a bubanj kočnice idealne su za električne modele u kojima se mnogo manje koriste kočnice.

Električni automobili u velikoj mjeri usporavaju regeneracijom energije kočenja. Ovu energiju kontrolira generator i time se baterija puni. Zbog toga se klasične kočnice se sve manje koriste. Uz pravi stil vožnje, čak i do 95 posto usporavanja vašeg automobila apsorbira sustav regenerativnog kočenja. To je dobro za vaš akumulator, ali loše za kočione diskove. Kada automobil ostane na kiši nekoliko dana, na kočionim diskovima često se može vidjeti mali sloj hrđe. On obično nestane nakon što zakočite nekoliko puta, osim kod električnih automobila. Ovaj sloj hrđe nastavlja se nakupljati iu ekstremnim slučajevima može čak dovesti do kvara kočionog sustava. Bubanj kočnice nemaju taj problem jer imaju zatvoreni sustav koji nije toliko osjetljiv na vanjske utjecaje.

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts