Aktualno Featured održavanje troškovi Vijesti Volkswagen ID.3 Zanimljivosti

Koliko košta održavanje električnog automobila u usporedbi s benzincem?


ID.3 košta 47,2 centa po kilometru, dok je Golf gotovo deset centi skuplji (56,9 centi), prenosi RevijaHAK.

Jedno od ključnih pitanja električne mobilnosti je, jesu li automobili poput Volkswagena ID.3 jeftiniji od Golfa? Konkretni modeli su samo primjer, ali troškovi kupnje i održavanja su ono što muči potencijalne kupce. Njemački autoklub ADAC stavio je sve troškove na papir i proglasio pobjednika. No idemo redom…

Viši troškovi kupnje električnog automobila (ID.3 36.960 eura, Golf benzinac 32.460 eura) nadoknađeni su drugim troškovima kao što su osiguranje, porez na vozila, troškovi održavanja i popravaka, troškovi goriva i struje. U ukupnoj bilanci primjetni su i relativno niži troškovi održavanja i rada električnih automobila. ID.3 košta 47,2 centa po kilometru, dok je Golf gotovo deset centi skuplji (56,9 centi). ID.3 je na kraju jeftiniji.

Uzme li se u obzir i njemački ekološki bonus pri kupnji ID.3 od 9000 € – koji bi se ipak trebao smanjivati u narednim godinama – kupnja električnog automobila također je oko 5000 € jeftinija od benzinskog motora. To također utječe na gubitak vrijednosti, koji je manji i, prema ADAC-u, najveći je troškovni faktor.

Zasad su električni automobili ipak preskupi i još se ne čine kao povoljna opcija kupcima. Kada njihova cijena padne, vjerojatno će početi zauzimati sve veći udio na tržištu.

ADAC-ovi izračuni temelje se na prosječnom razdoblju održavanja od pet godina s godišnjom kilometražom od 15.000 kilometara. Budući da cijene goriva trenutno variraju, za izračun je korišten prosjek za posljednja tri mjeseca u Njemačkoj.

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts