Featured H&M LIFESTYLE staklenički plinovi tkanina Vijesti Zanimljivosti

Proizvedena tkanina koja hvata stakleničke plinove


Švedski H&M i hongkongški institut odlučili su pomaknuti granice razvoja održive mode te su razvili novu tehniku uz pomoć koje pamučne tkanine hvataju stakleničke plinove iz zraka a s ciljem da modna industrija smanji svoj utjecaj na klimu.

Pilot projekt provode zaposlenici restorana u Stockholmu koji nose nove pamučne pregače kojima hvataju ugljični dioksid iz zraka.

Tekstilna industrija ima veliki ugljični otisak zbog čega su modni divovi pod sve većim pritiskom da to riješe.

Istraživački Institut za tekstil i odjeću iz Hong Konga (HKRITA) razvio je otopinu koja sadrži amin za tretiranje pamuka, vlakana, pređe ili tkanine, koji onda djeluje tako da pamuk povlači ugljični dioksid u sebe, zadržava ga te ga potom stabilizira i pohranjuje na površini tekstila.

Izvršni direktor HKRITA-e Edwin Keh rekao je da je njegov tim bio inspiriran tehnikama za ograničavanje emisija a koje se koriste u dimnjacima termoelektrana na ugljen.

„Mnoge elektrane moraju pročistiti što je više moguće ugljičnog dioksida iz zraka prije nego što se plin ispusti. Mislili smo, zašto ne pokušati replicirati taj kemijski proces na pamučno vlakno”, rekao je Keh.

Majica je u stanju apsorbirati otprilike trećinu onoga što dnevno apsorbira drvo, rekao je Keh.

„Kapacitet hvatanja nije previsok, ali ovo je poprilično jednostavno i jeftino za proizvodnju, a mislimo da postoji puno potencijalnih primjena”, kazao je.

Pregače su proizvedene kod H&M-ovog dobavljača iz Indonezije, koristeći postojeću opremu za taj tretman, rekao je Keh.

Pregače se nakon upotrebe zagrijavaju na 30-40 stupnjeva Celzijusa te tada ispuštaju CO2 u stakleniku gdje plin preuzimaju biljke.

HINA

Fotografija: PixabaySource link

Related Posts