Aktualno Featured jarun Sigurno na biciklu Vijesti Zanimljivosti

Na prostoru Športsko – rekreativnog centra Jarun održana je Preventivna akcija „Sigurno na biciklu“


U subotu, 26. ožujka 2022. godine od 15 do 19 sati na prostoru ŠRC „Jarun“, u organizaciji Policijske uprave zagrebačke i sudjelovanje predstavnika Grada Zagreba i Udruge „Sindikat biciklista”, održana je preventivna akcija naziva „Sigurno na biciklu”.

Cilj akcije bio je ukazivanje na važnost poštivanja prometnih propisa svih sudionika u cestovnom prometu pa tako i biciklista, a posebice djece u svojstvu biciklista uz naglasak na potrebu suradnje šire društvene zajednice i policije kroz preventivni pristup sigurnosti cestovnog prometa.

Nadalje, posjetitelje se potaknulo na korištenje bicikala kao prijevoznog sredstva u prometu na cestama uz poznavanje i poštivanje prometnih propisa i pravila te im se ukazalo na činjenicu da se korištenjem bicikala, smanjuju gužve u prometu i onečišćenost zraka u gradovima, ali da se time poboljšava i opće zdravstveno stanje osobe.

Tijekom preventivne akcije, posjetiteljima, odnosno vozačima bicikala, omogućeno je alkotestiranje te korištenje tzv. ”pijanih naočala” uz podjelu određene količine biciklističke opreme te prigodno promotivnog materijala.

Također, policijski službenici su posjetitelje, a posebno roditelje, informirali o važnosti poštivanja prometnih propisa i pravila, odnosno o sigurnost biciklista u cestovnom prometu s naglaskom na zakonske obveze:
– vozači bicikla mladi od 16 godina, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu
– vozači bicikla koji se kreću kolnikom na cesti dužni biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom opremom ili drugom reflektirajućom oznakom
– od prvog sumraka do potpunog svanuća i danju u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu kojim vozač sudjeluje u prometu na cesti, mora biti upaljeno jedno svijetlo na prednjoj strani i jedno crveno svijetlo na stražnjoj strani.

Osim toga, na „info punktu” u organizaciji Grada Zagreba, posjetitelji su dobivali odgovore na sva pitanja vezana uz biciklističku infrastrukturu uz poseban naglasak da je na dijelu biciklističko – pješačke staze, održana „Mala biciklijada” u kojoj su sudjelovala djeca do 6 godina, a koji su za svoj trud i sudjelovanje u utrci, dobili simbolični poklon.

U sklopu preventivne akcije, obavio se i pregled ispravnosti bicikala te su se obavili manji popravci na biciklima od strane predstavnika Udruge „Sindikat biciklista” uz podjelu prigodnih naljepnica i brošura.

U organizaciji predstavnika spomenute Udruge, održana je i radionica s temom poznavanja prometnih pravila za djecu uz zanimljiv program crtanja te su kroz igru upoznavali moguće prometne situacije i učili o važnosti i značenju prometnih znakova i propisa.

Izvor: Zagrebačka policijaSource link

Related Posts