Kupnja automobila trebao bi biti radostan proces koji označava novonastalu samostalnost u svakodnevnom funkcioniranju. Ipak, kada se radi o kupnji rabljenog automobila važno je biti oprezan i obratiti pažnju na određene karakteristike.

Kako biste najefikasnije odradili ovaj izazov i izbjegli potencijalne zamke, dobro je imati stručnjake na svojoj strani. AutoZubak ističe se svojim dugogodišnjim uspješnim poslovanjem u ulozi posrednika između zadovoljnih kupaca i rabljenih automobila.

A sad, saznajte na što biste sve trebali pripaziti kada je u pitanju kupnja rabljenog vozila!

Vrsta automobila

Prije nego zavirite u svoje financije, dobro razmislite o modelu auta koji bi najviše odgovarao vašim svakodnevnim potrebama. Analizirajte svoje navike i obveze i razmislite želite li auto koji je prostran, brz, obiteljski, ili pak robustan.

To je izbor koji ovisi isključivo o vašim preferencijama i životnom stilu. Kako biste lakše donijeli tu odluku, pogledajte cjelokupnu ponudu rabljenih automobila, široku varijaciju modela na jednom mjestu i vidite što se nudi na tržištu s dokazano najboljim omjerima cijene i kvalitete.

Utvrdite svoju financijsku situaciju

Još jedan vrlo važan aspekt definitivno su vaše financijske mogućnosti i ograničenja. Kako ne bi upali u zamku prevelikog financijskog opterećenja, dobro kalkulirajte; ne uzimajte u obzir samo kupovnu cijenu, nego i sve dodatne troškove poput poreza, registracije, osiguranja, kao i mogućih popravaka i nadogradnji.

Isto tako, potrošnja goriva mogla bi biti važan financijski aspekt. Dobro razmislite koliku kilometražu planirate prelaziti na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini. 

Istražite povijest automobila

Kada odaberete automobil koji vam odgovara, istražite njegovu povijest. Putem broja identifikacije možete pribaviti detaljan izvještaj koji će vam priskrbiti potencijalno važne informacije. Na ovaj način možete utvrditi je li auto redovito servisiran, je li sudjelovao u nesrećama i sl.

Čista povijest svakako je dobar znak, a ako se pak nađu nekakvi podaci o većim nesrećama ili većem broju popravaka, možda bi bilo dobro da razmislite još jednom prije nego zaključite stvar.

Temeljito pregledajte automobil iznutra i izvana

Prilikom kupnje automobila važno je temeljito pregledati vozilo. Vanjski izgled auta može vam otkriti neke nedostatke putem hrđa, ogrebotina ili ulegnuća te je li automobil uistinu u onakvom stanju kakvom ga prodavač predstavlja.

Prilikom pregledavanja unutrašnjosti, obratite pažnju na potencijalne neobične mirise. Također, istrošeni tepisi i neispravni uređaji mogu otkriti koliko se vlasnik dobro brinuo o autu kojeg namjeravate kupiti.

Testirajte automobil

Prije kupnje automobila, svakako bi trebali odraditi testnu vožnju. Tada možete obratiti pažnju na to kako automobil reagira u različitim uvjetima na cesti. Moći ćete osjetiti kako ubrzava, koči i reagira. Osim toga, obratite pažnju na zvukove i procijenite udobnost.

Dajte mehaničaru da pregleda automobil

Ukoliko je određeni automobil dobio prolaznu ocjenu kod vas, ne bi bilo loše zatražiti drugo mišljenje. To bi mogao biti vaš automehaničar ili osoba od povjerenja koja je eventualno stručnija ili iskusnija po pitanju automobila.

Dodatan savjet stručne osobe mogao bi vas poštedjeti troškova u budućnosti ili potvrditi da ste donijeli dobru odluku.

Zaključak

Prilikom kupnje rabljenog automobila definitivno treba biti strpljiv i dobro se informirati. Rabljeni automobili često imaju skrivene nedostatke ili kvarove koje biste trebali detektirati prije nego posegnete u novčanik.

Temeljitim fizičkim pregledom automobila, kao i istraživanjem povijesti, osigurajte donošenje kvalitetne odluke koja će zadovoljiti vaše kriterije i financijski vas zaštiti.Source link

Related Posts