Aktualno dobit Featured INA Vijesti Zanimljivosti

Neto dobit Ine u prvom kvartalu znatno veća nego lani


Neto dobit Ine u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila je 586 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na 50 milijuna kuna dobiti iz prošle godine, pokazuju podaci iz Ininog konsolidiranog nerevidiranog financijskog izvještaja objavljenog u četvrtak, a rast dobiti pripisuje se rastu cijena goriva.

Ukupni prihodi Ine u prvom kvartalu iznosili su 6,24 milijarde kuna, što je 49,6 posto više nego lani.

Ukupni rashodi porasli su za 34,3 posto, na 5,52 milijarde kuna.

“Više cijene rezultirale su s 556 milijuna kuna višim prihodima. Viša cijena plina imala je pozitivan utjecaj na prihode u iznosu 270 milijuna kuna, dok je 67 posto viša cijena Brenta rezultirala sa 247 milijuna kuna većim prihodima od prodaje sirove nafte i kondenzata. Ostali proizvodi pozitivno su utjecali na prihode u iznosu od 39 milijuna kuna”, kaže se u izvještaju.

I predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon dobre poslovne rezultate pripisuje rastu cijena:

“Na globalnim tržištima nastavlja se trend volatilnosti, u skladu s visokom razinom nesigurnosti u svjetskoj ekonomiji i trgovini, iako njihova razina pokazuje povoljnije okruženje za naftne i plinske kompanije. Snažan rast cijena kako nafte tako i plina glavni je pokretač snažnog rasta prihoda cjelokupne industrije proizvodnje nafte i plina”, kaže Fasimon.

U izvještaju se dodaje da su se prihodi djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina (1,4 milijarde kuna) i EBITDA (876 milijuna kuna) otprilike udvostručili u povoljnom cjenovnom okruženju, značajno kompenzirajući učinak kontinuiranog prirodnog pada proizvodnje.

Ina ističe i da su u prvom tromjesečju intenzivirane investicijske aktivnosti, a kapitalna ulaganja na razini od 846 milijuna kuna trostruko su veća u odnosu na prvo tromjesečje 2021., od čega je većina utrošena u rafinerijama i marketingu.

HINASource link

Related Posts