Aktualno Euro NCAP Featured Nissan Nissan Qashqai qashqai Vijesti Zanimljivosti

Nissan Qashqai dobio je ocjenu „vrlo dobar” na ispitivanju sustava za pomoć u vožnji provedenom u okviru Euro NCAP-a


Na najnovijem ispitivanju sustava za pomoć u vožnji Euro NCAP ocijenio je sustav ProPILOT s navigacijom Navi-link ugrađen u Nissan Qashqai najvišom mogućom ocjenom: „vrlo dobar”. Prije toga Euro NCAP u siječnju je već okrunio Qashqai nagradom za najbolji automobil u klasi malih terenaca. Ispitivanje sustava za pomoć u vožnji sastoji se od dva dijela koji obuhvaćaju „sposobnost za pomoć” i „sigurnosne radnje”.

Rezultat od 74 % u kategoriji „sposobnost za pomoć”
Qashqai je ostvario rezultat od 74 % za sveukupnu sposobnost pružanja pomoći, pri čemu je dobio 20 od mogućih 25 bodova za jasnoću informacija za korisnike koje se navode u sustavu ProPilot s navigacijom Navi-Link, dok je vidljivost statusa sustava dobila 20,9 bodova od mogućih 25.

Maksimalnih 25 bodova dodijeljeno mu je u kategoriji suradnje u vožnji, gdje se ocjenjivalo kako sustav reagira kad vozač mora intervenirati da bi, primjerice, izbjegao neku prepreku.
Kad je riječ o adaptivnom tempomatu uključenom u sustav ProPILOT s navigacijom Navi-Link, uspješno se nosio sa scenarijima na cesti u kojima se Qashqai približavao sporijem vozilu u kretanju, reagirao na vozilo koje mu je presjeklo put sprijeda i na vozilo koje naglo izlazi iz trake, a ispred njega se nalazi drugo vozilo. Pohvaljena je i činjenica da sustav pomoći ostaje aktivan i ako se automobil zaustavi.
Dobio je 30 od maksimalnih 35 bodova u kategoriji pomoći pri upravljanju jer je uspješno upravljao vozilom u zavoju u obliku slova „S” pri brzinama do 100 km/h.

Rezultat od 93 % u kategoriji „sigurnosne radnje”
Sustav ProPILOT s navigacijom Navi-Link dobio je maksimalnih 25 bodova u kategoriji prekida rada sustava, uzrokovanog blokiranim senzorom. Utvrđeno je da sustav ProPILOT s navigacijom Navi-Link pruža pravodobna upozorenja, zbog čega je vozač svjestan da sustav ne može pružati pomoć na najvišoj razini.

Kako bi se izbjeglo da se vozači prekomjerno oslanjaju na sustav za pomoć u vožnji i ne paze na stanje na cesti, sustav ProPILOT s navigacijom Navi-Link neprestano vodi računa o tome da vozač drži barem jednu ruku na upravljaču. Ako utvrdi da na upravljaču nije nijedna ruka, aktivira se vizualno i zvučno upozorenje. Ako vozač ni tada ne stavi ruke na upravljač, automobil sam kreće usporavati i, u konačnici, zaustavlja vozilo. Sustav ProPILOT s navigacijom Navi-Link u modelu Qashqai dobio je 20 od mogućih 25 bodova za funkcioniranje te značajke.

U nizu ispitivanja radnji za izbjegavanje sudara, Euro NCAP dodijelio je 48,4 od mogućih 50 bodova. U toj kategoriji testovima se ispituje kako Qashqai opremljen sustavom ProPILOT s navigacijom Navi-Link izbjegava sudar kad se približava vozilu zaustavljenom na zavoju, vozilu koje koči, vozilu koje se sporije kreće, vozilu koje ulazi u traku neposredno ispred njega i vozilu ispred njega koje napušta traku, a ispred njega se nalazi drugo vozilo.

Razvijen da osigura bezbrižnost
Nissan Qashqai prvi je Nissan u Europi opremljen head-up zaslonom, koji vozaču omogućuje provjeru brzine, uputa navigacijskog sustava i aktualnog ograničenja brzine bez skretanja pogleda s ceste.
Inteligentna svjetla koja prilagođavaju oblik svjetlosnog snopa kako bi spriječila zasljepljivanje nadolazećih vozača još su jedan primjer Qashqaijeve inovativne tehnologije koja povećava sigurnost.

Opremljen je i sustavom za nadzor mrtvog kuta koji prepoznaje vozila izvan vozačeva vidnog polja u susjednom traku te preuzima upravljanje kako bi vratio Qashqai u prometni trak i izbjegao opasnost. Upozorenje na nadolazeći promet straga također pomaže spriječiti sudar pri izlasku s parkirnog mjesta. Uz izvanredne rezultate koje su Qashqai i njegovi sustavi za pomoć u vožnji ostvarili na ispitivanjima Euro NCAP, u siječnju mu je časopis What Car? iz Ujedinjene Kraljevine dodijelio i nagradu za sigurnost.

David Moss, viši potpredsjednik odjela, regionalni odjel za istraživanje i razvoj pri Nissanovom tehničkom centru za Europu, izjavio je: „Presretni smo zbog toga što su brojne značajke uključene u Nissanov napredni sustav ProPILOT s navigacijom Navi-Link temeljito ispitane u okviru Euro NCAP-a. Ocjena „vrlo dobar” dokazuje našu predanost razvoju tehnologije koja pruža podršku, intuitivna je i učinkovito smanjuje stres i rizike koje donosi svakodnevna vožnja.” Dodao je: „Pri razvoju Qashqaija razmatrali smo kako tehnologija može pomoći vozaču u situacijama kad je snažno opterećen. Pomoć se odvija u fazama. Prvi je korak informiranje, zatim upozorenje, a na kraju i intervencija u slučaju da vozač ne poduzme odgovarajuće korake.”

Paleta Nissana Qashqai uskoro će biti pojačana dodatkom Nissanova jedinstvenog e-Power elektrificiranog motora koji jamči učinkovite, zabavnije i poboljšane performanse.
Euro NCAP provodi neovisna testiranja vozila još od 1997., a većinu novih vozila testira na temelju kriterija koje neprestano poboljšava. Osim stvarne izdržljivosti vozila u različitim simulacijama sudara, organizacija također testira i vrednuje tehnologije za izbjegavanje sudara.Source link

Related Posts