autosjedalica Featured Izbor uredništva Novorođenče Prijevoz djece u automobilu Tehnika Vijesti Zanimljivosti

Novorođenče u autosjedalici ne smije biti duže od 30 minuta


Premda stručnjaci nebrojeno puta upozoravaju da autosjedalice služe samo za transport, brojni roditelji ih koriste i u druge svrhe.

Osim što brojni roditelji ne izbjegavaju dugačke vožnje, novorođenče često nakon dolaska na odredište ostavljaju u autosjedalici kako bi spavalo. No, stručnjaci upozoravaju kako je to velika greška.

Naime, nedavno provedeno medicinsko istraživanje u Velikoj Britaniji dokazalo je kako novorođenče ne smije neprekinuto provoditi više od 30 minuta u autosjedalici. Obzirom da ležanje u sjedalici po kutom od 40 stupnjeva osjetno ubrzava rad srca i disanje, moguća nuspojava jest da će novorođenče u krvi imati nižu razinu kisika, a to može dovesti do iznenadne smrti.

Stoga valja još jednom ponoviti da novorođenče svakih 30 minuta treba izvaditi iz autosjedalice i prošetati s njime u naručju.

Važno je i zapamtiti da djeca što duže trebaju koristiti sjedalice suprotne od smjera vožnje, a zašto je tome tako provjerite na ovom linku.

Ukoliko ne znate koju autosjedalicu izabrati, svakako pročitajte HAK-ov opširan test dječjih autosjedalica na ovom linku.Source link

Related Posts