Aktualno Featured Izbor uredništva Vijesti vinjete Zanimljivosti

Odzvonilo jeftinim vinjetama u Sloveniji! Zaboravite da ste plaćali samo 110 eura za vožnju cijele godine njihovim autocestama


Po cijeni cjelogodišnje SLO vinjete u Hrvatskoj možete samo jednom od Osijeka do Dubrovnika i natrag. Nažalost i Slovenci moraju krpati proračunske rupe i dižu cijene! Za koliko?

Stiže li cijena vinjeta? To su najnovije informacije iz slovenskog nadležnog ministarstva. Možda cjenovni udar i neće biti žestok!

DARS već godinama pokušava dobiti povećanje, a ove godine bi im to konačno moglo i uspjeti.

Cijena vinjeta za korištenje slovenskih autocesta ista je zadnjih osam godina. To znači da od 2014. godine godišnja vinjeta za motocikliste iznosi 55 eura, za osobna vozila 110 eura, a za kombi vozila najveće dopuštene mase od 3500 kilograma i visine iznad prednje osovine 130 i više centimetara 220 eura. Sljedeće bi godine, međutim, ti iznosi mogli malo porasti, na što je već u rujnu u intervjuu za Dnevnik upozorio predsjednik uprave DARS-a Valentin Hajdinjak. Tada je otkrio da DARS već ima problema s osiguravanjem sredstava za isplatu investicije. Od prodaje vinjeta i naplate cestarine teretnih vozila sada pokrivaju tek 85 posto svojih troškova, a ta vrsta prihoda čini 95 posto ukupnih prihoda tvrtke.

Zbog toga se Dars već dulje vrijeme zalaže da Vlada odobri poskupljenje vinjeta, no prijedlog je proteklih godina uvijek naišao na gluhe uši. Ove godine očekuju nešto drugačiji rezultat, kako zbog predviđenih većih troškova, tako i opće inflacije i inflacije.

Prijedlog promjene cijena vinjeta prije nekog vremena dostavljen je nadležnom ministarstvu, Ministarstvu infrastrukture, no iz Ministarstva zasad odgovaraju da se prijedlog promjene cijena još proučava te stoga još nije dostavljen. na javnu raspravu, a prema Hajdinjakovim riječima, možemo očekivati da će godišnje vinjete za osobna vozila sa 110 eura poskupjeti na 120 eura. Iz toga možemo zaključiti da će cijena vinjeta za kombi vozila ‘skočiti’ na 230, odnosno 240 eura, a cijena godišnjih vinjeta za motocikle na 60 eura. U svakom slučaju, nove cijene – ako bude promjena – bit će poznate prije kraja godine.Source link

Related Posts