Aktualno BMW XM Featured Izbor uredništva SUV Vijesti Zanimljivosti

Oko njega su podijeljena mišljenja: jedan od najkontroverznijih BMW-ovih modela u posljednjih nekoliko godina ugledao je svjetlo dana


BMW XM je bavarski odgovor na ekskluzivne super SUV-ove. To je tek drugi samostalni model marke M i prvi s hibridnim pogonskim sklopom. Težak je 2785 kg.

Za svoju 50. obljetnicu BMW M odjel pripremio je hrpu inovacija. Ove godine su nakon dugo vremena predstavili svoj prvi (M3) Touring, zatim izrazito sportsku verziju modela M4 uz oživljavanje još jednog legendarnog brenda – CSL, a na kraju, svaki put stiže i novi M2. No, danas je stigao potpuno novi model koji uopće nije u gami BMW-a i tek je drugi samostalni model marke nakon M1 iz 1978. godine. Osim ove činjenice, nisu najsličniji M1. Naime, novi XM je veliki i ambiciozan SUV, a uz njega je BMW M prvi put koristio i hibridni pogonski sklop koji će vjerojatno biti dostupan i u novom M5.

Točnije, plug-in hibridni pogonski sklop s 4,4-litrenim twin-supercharged V8 motorom snage 480 kW (653 KS), pri čemu 360 kW doprinosi benzinski V8, a električni pogon 145 kW i 800 Nm maksimalnog sustava moment (benzinski motor). Benzinski motor razvija 650 Nm pri 1.600 o/min, dok elektromotor, koji je ugrađen u kućište mjenjača, dodaje 280 Nm okretnog momenta. XM tako do 100 km/h ubrzava za 4,3 sekunde i ubrzava do 250 km/h odn. do 270 uz odabrani dodatni paket. Snaga se fleksibilno prenosi na sva četiri kotača putem automatskog mjenjača s osam stupnjeva prijenosa, iako se prednja osovina ne može potpuno isključiti kao u M5. Paket baterija kapaciteta 25,7 kWh dovoljan je za 82 kilometra električnog dometa, a na struju je moguće voziti do brzine od 140 km/h.

Šasija? Sprijeda su dvostruke trokutaste vodilice, a straga spojnica u pet točaka na aluminijskom podokviru. Zanimljivo, za XM nisu odabrali zračni ovjes, već zavojne opruge s podesivim amortizerima i sustavom aktivnih stabilizatora s elektromotorima od 48 V. Kotači su standardno 21-inčni, zadnji, primjerice, širine 315, ali opcijski i 22, pa čak i 23-colna. XM je također prvi M s upravljanjem na četiri kotača. Naravno, to ima smisla s duljinom od 5,11 metara i međuosovinskim razmakom od 3,1 metar. Široka je dobra dva, a visoka 1755 metara. Dakle, širi od X5 i X7, dužinom negdje između, iako je međuosovinski razmak isti kao kod drugog. Težak je 2785 kilograma.

Ovaj monstruozni SUV uzbudio je javnost već u obliku koncepta. I ako ste već tada stvorili mišljenje o njemu, ono će uglavnom vrijediti i sada. Interijer je svojevrsna mješavina prepoznatljivih modernih BMW elemenata i barem je rasporedom vjeran konceptu, iako su sa središnjom konzolom krenuli sigurnijim putem. Materijali izgledaju zanimljivo – u BMW-u kažu da je gornji dio armaturne ploče presvučen “vintage” kožom, a ugođaj je više prestižan nego sportski.BMW super SUV inače uspoređuju s doista skupim, poput Lamborghinija Urusa , u smislu snage i dimenzija. I iako je još uvijek nešto jeftiniji od potonjeg, očekuje se da će cijene startati od 162.000 eura. U jesen 2023. gami će se pridružiti izvedba s oznakom “red” koja će biti najsnažniji model u povijesti BMW-a M s čak 550 kW ili 748 konjskih snaga i 1000 Nm okretnog momenta, a benzinski motor pridonijet će razlika. Ovo bi trebalo stajati 190.000 eura.

Tekst: Janoš PečnikSource link

Related Posts