Airbus Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Oporavak potražnje za zrakoplovima podupro rezultate Airbusa


Europski proizvođač zrakoplova Airbus izvijestio je o snažnom rastu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući oporavku potražnje od koronakrize i najavio povećanje proizvodnje koja bi do kraja godine trebala nadmašiti pretpandemijsku razinu.

Prihod najvećeg proizvođača zrakoplova u svijetu porastao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 15 posto, na 12 milijardi eura.

Prilagođena operativna dobit poskočila je 82 posto, na 1,26 milijardi eura, zahvaljujući izmijenjenom izračunu troškova servisiranja mirovinskih obaveza, koji je kompaniji donio 400 milijuna eura.

Sankcije Rusiji uzele su ipak svoj danak, koji je iznosio oko 200 milijuna eura, dodaju.

Neto dobit više je nego utrostručena u prvom tromjesečju, na 1,2 milijarde eura.

“Rezultati u prvom kvartalu odražavaju solidnu izvedbu u našem poslovanju s komercijalnim zrakoplovima, helikopterima i obrambenim letjelicama”, naglasio je izvršni direktor Guillaume Faury u izvješću objavljenom u srijedu.

Kompanija je u razdoblju od siječnja do ožujka isporučila 142 komercijalna zrakoplova, a bruto narudžbe porasle su s prošlogodišnjih 39 na 253 naručene letjelice. Kada se isključe otkazani poslovi, naručeno ih je 83.

Skupina bi u ovoj godini po Fauryju trebala isporučiti oko 720 komercijalnih zrakoplova, kao što su i planirali.

“Naše su smjernice za 2022. nepromijenjene, iako je profil rizika u ostatku godine izazovniji zbog složenog geopolitičkog i gospodarskog okruženja”, napomenuo je direktor Airbusa.

Od ljeta iduće godine kompanija planira proizvoditi 65 zrakoplova mjesečno i time nadmašiti pretpandemijsku razinu.

HINASource link

Related Posts