Aktualno Euro NCAP Featured Nissan Vijesti Zanimljivosti

Pet zvjezdica na testiranjima EURO NCAP-a za Nissan Ariyju, X-Trail, Qashqai e-POWER i Juke Hybrid


Euro NCAP objavio je rezultate testiranja za najnovija pojačanja u Nissanovoj ponudi elektrificiranih vozila, 100 % električnu Ariyju i X-Trail s pogonom e-POWER, koji su osvojili čak pet zvjezdica!

Dosadašnji nositelji pet zvjezdica za sigurnost, Juke i Qashqai, sada su dostupni u hibridnoj izvedbi i izvedbi s pogonom e-POWER. Time su svi modeli u ponudi Nissanovih električnih vozila i elektrificiranih crossovera okrunjeni s pet zvjezdica koje dodjeljuje neovisna organizacija Euro NCAP.

Ocjena za zaštitu odraslih putnika
U kategoriji zaštite odraslih putnika, oba su vozila ostvarila visoku ocjenu. Pritom je Ariya ostvarila rezultat od 86 %, a X-Trail od 88 %. Iako su ova vozila sazdana na različitim platformama, na njih su primijenjena jednaka načela sigurnosti. To konkretno znači da su na ključnim mjestima ojačana uporabom ultrasnažnog čelika kako bi se postigla veća krutost i ublažila sila udarca pri sudaru, prije nego što stigne do sigurnosne ćelije putničkog prostora. Oba su modela briljirala i na testu bočnog sudara: zahvaljujući ugradnji središnjeg zračnog jastuka koji u slučaju bočnog sudara sprječava sudaranje vozačeve i suvozačeve glave, Ariya je osvojila 14,9, a novi X-Trail 16 bodova.

Ocjena za zaštitu djece
U kategoriji zaštite djece, oba su vozila ostvarila gotovo jednak rezultat – 89 % za Ariyju i 90 % za X-Trail. U testu sudara, čiji je cilj bio ispitati sigurnost šestogodišnjaka i desetogodišnjaka u vozilu, X-Trail je ostvario 23,3 od ukupna 24 boda, čime je dokazao da savršeno štiti djecu u vozilu. Ariya je također postigla sjajan rezultat, osvojivši 22,9 bodova. Oba su vozila ostvarila maksimalnih 12 bodova za ugradnju sustava za zadržavanje djece na mjestu (CRS).

Ocjena za zaštitu ugroženih sudionika u prometu
U kategoriji testiranja kojim se procjenjuje sposobnost vozila da prepozna pješake i druge ranjive sudionike u prometu, novi X-Trail ostvario je ukupan rezultat od 70 %. U istom testiranju Ariya je ostvarila 74 %. Oba su vozila opremljena s nekoliko aktivnih sigurnosnih značajki, među kojima i Inteligentnim sustavom kočenja u nuždi koji upozorava vozača i automatski koči ako prepozna opasnost od sudara s drugim vozilom, pješakom ili biciklistom. Jednako tako, sustav za prepoznavanje pokretnih objekata upozorava vozača ako se u blizini njegova vozila nalazi objekt koji vozač možda nije vidio.

Sigurnosni sustavi
Euro NCAP daje prioritet sprječavanju nesreća te nagrađuje one tehnologije koje vozačima pomažu izbjeći sudar.
Zahvaljujući tehnologijama Nissanove inteligentne mobilnosti, novi X-Trail i Ariya u ovoj su kategoriji ostvarili iznimne rezultate od 95 % i 93 %. Modeli nude sveobuhvatnu ponudu inteligentnih tehnologija, uključujući automatsko kočenje u nuždi (AEB) koje prepoznaje kočenje vozila ispred vašeg i zatim samostalno aktivira kočnice.

Opremljeni su i sustavom za nadzor mrtvog kuta koji prepoznaje vozila izvan vozačeva vidnog polja u susjednom traku te preuzima upravljanje kako bi vratio vozilo u prometni trak i izbjegao opasnost.
Činjenica da su novi X-Trail i Ariya ostvarili gotovo identične rezultate u kategoriji sigurnosnih sustava pokazuje koliko je marka Nissan predana tomu da u što veći broj svojih vozila ugradi najnapredniju tehnologiju. Slični rezultati u drugim kategorijama to dodatno potvrđuju!
Sjajni rezultati novog X-Traila i Ariyje podsjećaju na uspjeh koji je Qashqai ostvario na prošlogodišnjim testiranjima. I Qashqai i X-Trail izgrađeni su na Alijansinoj platformi CMF-C.

Nakon uvođenja Jukea Hybrid u ponudu modela i pogona e-POWER za Qashqai, Euro NCAP potvrdio je kako ocjene za te modele ostaju nepromijenjene te da oni, baš kao i ekvivalentne inačice s termičkim pogonom, nude jednaku razinu potpore i zaštite za vozača.

David Moss, viši potpredsjednik odjela, regionalni odjel za istraživanje i razvoj za regiju Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije (AMIEO), izjavio je: „Izvanredne ocjene za X-Trail i Ariyju, inače dva vrlo različita vozila, temeljena na različitim platformama, odraz je strategije koju marka Nissan primjenjuje na sve svoje modele. Izniman inženjerski doprinos konstruiranju karoserije temelj je za daljnji razvoj svakog našeg vozila. Pritom upotrebljavamo napredne materijale i tehnike proizvodnje kako bismo osigurali savršen strukturni integritet. Sve to upotpunjujemo nizom naprednih tehnologija koje prepoznaju potencijalne opasnosti i pomažu vam da izbjegnete nesreću. Kao da imate dodatan par očiju!”
Zatim je dodao: „Sveobuhvatni program ispitivanja i ocjenjivanja vozila Euro NCAP pokazuje koliko smo zapravo predani sigurnosti i koliko ozbiljno shvaćamo dobrobit svojih kupaca.”

Euro NCAP provodi neovisna testiranja vozila još od 1997., a većinu novih vozila testira na temelju kriterija koje neprestano poboljšava. Osim stvarne izdržljivosti vozila u različitim simulacijama sudara, organizacija također testira i vrednuje tehnologije za izbjegavanje sudara.Source link

Related Posts