Aktualno Električni kombi Farizon Featured Vijesti Zanimljivosti

Kineski proizvođač električnih kamiona dolazi u Europu


Prvi korak u globalnom širenju kineskog proizvođača kamiona Farizona, u vlasništvu proizvođača automobila Geely, bit će izlazak na europsko tržište ponudom električnih kombija od 2024. godine, rekao je izvršni direktor Fan Xianjun.

Kompanija želi Super Vanom osigurati poziciju među tri najveća europska dobavljača električnih kombija.

“Proizvod je osmišljen za zadovoljavanje zahtjeva europskog tržišta”, rekao je Fan, ne navodeći detalje planirane prodaje, prihoda i investicija.

Super Van će u početnoj fazi biti dostupan samo u električnoj verziji, a nakon toga mogli bi uslijediti i modeli s baterijama koje će se moći mijenjati, hibridne verzije i verzije na metanol, dodao je, ne navodeći rokove.

Električni kombi također bi se mogao pretvoriti u hibridno vozilo za kampiranje, kombi s hladnjačom i kamionet, rekao je Fan.

Uz Super Van, Farizon se sprema – ali samo na domaćem, kineskom tržištu – ponuditi i automatizirani kamion “Homtruck Cables”, specijaliziran za mjesta poput luka i rudnika.

Super Van i Homtruck imat će mogućnost poluautonomne vožnje, za koje je Fan rekao da su pojačane satelitskim pozicioniranjem “visoke preciznosti, mjereno u centimetrima”. Plan je ponuditi potpuno autonomnu vožnju do 2030. godine, rekli su iz tvrtke.

Mogućnost veze Farizonovih vozila s Geelyjevim satelitima u niskoj orbiti dostupna je samo u Kini, rekao je Fan.

Na tržištima poput Europe kompanija će odrediti dostupnost satelitskih veza “sukladno zakonima i propisima stranih zemalja i njihovim zahtjevima za sigurnost podataka”, naglasio je šef Farizona.

Dugoročno, Farizon također želi povećati prodaju na tržištima poput Japana, Južne Koreje, Bliskog istoka i jugoistočne Azije, gdje je već krenuo s prodajom vozila, rekao je.

Platforma za fleksibilna električna vozila (EV) i tehnologija električnih kontrolnih sustava, razvijena uz pomoć Geelyja, trebali bi kompaniji omogućiti da konkurira Ford Motorovom e-Transitu.

Tehnologija “električne kontrole vožnje” podrazumijeva zamjenu mehaničkih sustava kontrole, poput kočnice, papučice gasa i ostalih komponenti pogonskog sklopa, električnima i elektroničkima.

Farizon je počeo prodavati vozila 2016., a prošle ih je godine prodao otprilike 50.000. U ovoj godini očekuje više od 60.000 prodanih vozila, rekao je Fan.

HINASource link

Related Posts