citroen 2cv Featured LIFESTYLE playmobil Vijesti Zanimljivosti

Playmobil je napravio vjerodostojnu repliku modela Citroën 2CV


Legendarni 2CV predstavljen je prije 75 godina, a sada su ga Citroën i Playmobil odlučili ponovno oživjeti: taj istaknuti i svjetski proslavljeni model našao se u ponudi poznatog proizvođača čije igračke već 50 godina uveseljavaju brojne obitelji.

Djeca svih uzrasta, entuzijasti, kolekcionari i znatiželjnici bili su pozvani da posjete izložbeni prostor marke Citroën na Salonu klasičnih automobila Retromobile, koji se održao od 1. do 5. veljače u Parizu, i otkriju 2CV Playmobil – igračku za koju sa sigurnošću možemo reći da će jednog dana postati kolekcionarski primjerak.

Citroën 2CV Playmobil – lijepa posveta prošlosti

Nova inačica legendarnog 2CV, pretpremijerno predstavljena na Salonu klasičnih automobila Retromobile, odlikuje se revolucionarnim setom tehničkih specifikacija, a potpisuje ju tvrtka Playmobil. Zahvaljujući nultoj stopi emisija CO2 koju osigurava snažan i učinkovit pogon, masi od samo 302 g i duljini od 284 mm, Citroën 2CV Playmobil sa zadovoljstvom će prevesti i mlade i stare (od 5 do 99 godina) u čaroban svijet Playmobila te potaknuti njihovu maštu i probuditi sretne uspomene na djetinjstvo.

Osmišljen da bude pristupačan i izdržljiv, kako na selu tako i u gradu, 2CV simbolizira vedra i živopisna vremena, pa čak i samo umijeće življenja. Štoviše, povremeno se dokazivao i u ulozi filmske zvijezde. Njegov radosni duh odražava se u nebesko plavoj boji igraće figure Playmobil 2CV i popratnim dodacima u setu: farmer u pratnji gusaka, njegova svinja i vrčevi s mlijekom nagovještavaju seoski ugođaj, a tu su još i vozač hipijevskog izgleda, odjeven u mornarsku majicu, te policajac koji predstavlja slavnog narednika iz popularnog francuskog filma. Zahvaljujući listu s naljepnicama koje se mogu odlijepiti i iznova zalijepiti, svatko može personalizirati svoj 2CV Playmobil.

1948. – godina rođenja legendarnog 2CV

Iako je u vrijeme prvog predstavljanja 1948. podijelio javnost, 2CV obilježio je početak fantastične pustolovine koja je trajala sve do 1990. U 42 godine proizvodnje model je neprestano evoluirao, osuvremenjivao se, prilagođavao novim načinima života i infrastrukturnim promjenama, a da pritom ni u kojem trenutku nije zanemario svoju osnovnu svrhu, ostavši trajno pristupačan i lako održiv automobil koji je jednostavno proizvesti.

2CV upotrebljavao je dvocilindarski motor malog obujma i dobro poznatog zvuka. Opremljeni motorom obujma 375 cm3 i snage 9 KS, prvi primjerci modela 2CV razvijali su brzinu do 60 km/h, dok su, zahvaljujući kontinuiranom razvoju, posljednje proizvedene inačice bile opremljene motorom obujma 602 cm3 i snage 29 KS koji je razvijao maksimalnu brzinu od 115 km/h.

Dugu povijest modela 2CV obilježile su brojne preinake u pogledu dizajna i opreme. Popis značajnih i važnih izmjena koje su obilježile povijest 2CV doista je dugačak, a ovo su neke od njih: 1957. – poklopac prtljažnika zamjenjuje složivo platno; 1964. – prednja vrata koja se otvaraju u suprotnom smjeru (tzv. samoubilačka vrata) zamjenjuju vrata koja se otvaraju u pravom smjeru; 1966. – ugrađeni su stražnji prozori; 1967. – ugrađena je instrumentna ploča iz modela Ami 6. Godine 1960. proizvedena je doista posebna verzija: 2CV s pogonom na sve kotače i dvama motorima od kojih je jedan bio ugrađen sprijeda, a drugi straga, također je obilježio povijest tog modela i približio ga svijetu terenskih vozila. 2CV je 1951. predstavljen i u izvedbi furgona, a posljednji serijski modeli mogli su prevesti do 400 kg tereta.

Minimalistički, a opet razigran, 2CV je snažan simbol svog vremena, što dokazuju i ograničena izdanja koja su obogatila povijest: Spot u narančasto-bijelom izdanju, Charleston s dvobojnom karoserijom zaobljenih linija, plavo-bijelo-crveni Cocorico kao posveta Svjetskom prvenstvu u nogometu 1986., Dolly sa svojim retro izgledom, France 3 mornarskog stila, u znak podrške istoimenoj jedrilici koja se natjecala na regati America’s Cup 1983., ili žuti 007 s crnim naljepnicama s uzorkom rupe od metka koje je nadahnuo Bondov film „Samo za tvoje oči”.

2CV proizveden je u 5.114.969 primjeraka (uključujući 1.246.335 furgona), a u svojoj 42-godišnjoj povijesti uspio je osvojiti sve slojeve društva! Malo-pomalo, taj dugovječni model bogate povijesti prerastao je u pravu legendu. Legendarni 2CV oduvijek je odisao pozitivnošću te s vremenom postao sinonim za sretan i bezbrižan život ispunjen radošću.Source link

Related Posts