Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Renault Grupa pokreće prvi industrijski metaverzum


Renault Grupa predstavlja prvi industrijski metaverzum kojim će ubrzati vlastitu digitalizaciju. Danas su sve proizvodne linije povezane (8500 komada opreme), 90 % tokova opskrbe neprestano se nadgleda, a svi podaci o lancu dobavljača pohranjeni su u metaverzumu grupacije, istinskoj replici stvarnog svijeta koju je moguće kontrolirati u stvarnom vremenu! Digitalna tehnologija Grupe usmjerena je na Industriju 4.0 još od 2016., a do danas je omogućila uštedu od 780 milijuna eura. Do 2025. godine ta bi tehnologija trebala generirati uštedu u vrijednosti 320 milijuna eura (+260 milijuna eura uštede na imovini), skratiti vrijeme isporuke vozila za 60 %, smanjiti ugljični otisak proizvodnje automobila za 50 %, značajno skratiti inovacijske cikluse te pomoći Grupi da ostvari ciljano smanjenje troškova jamstva od 60 %.

Četiri dimenzije industrijskog metaverzuma

• Sve počinje s podacima. Renault Grupa razvila je jedinstveno standardizirano rješenje za prikupljanje podataka iz svih svojih tvornica. Riječ je o platformi za masovno prikupljanje podataka koji će se pohranjivati u industrijskom metaverzumu, a sve kako bi se potaknula učinkovitost proizvodnih postupaka u stvarnom vremenu. Pod nazivom projekt ID@Scale, ta je platforma u suradnji s tvrtkom ATOS stavljena na raspolaganje i drugim akterima automobilske industrije.

• Grupa je kreirala virtualne modele svoje fizičke imovine, a to znači da svaka tvornica pod okriljem grupacije sada ima svojeg virtualnog dvojnika. Lanac opskrbe također je dobio svoj digitalizirani svemir koji čini sastavni dio industrijskog metaverzuma i koji „kontrolni toranj” nadzire u stvarnom vremenu.

• Integracija u prošireni ekosustav. Upotreba digitalnih dvojnika poduprta je podacima o dobavljačima, prognozama prodaje, informacijama vezanim uz kvalitetu, ali i vanjskim informacijama kao što je vremenska prognoza, stanje na cestama i drugo, te umjetnom inteligencijom koja olakšava predviđanje.

• Ubrzanje ove digitalne transformacije omogućeno je konvergencijom naprednih tehnologija (usluge u oblaku, usluge u stvarnom vremenu, 3D, velike količine podataka…). Renault Grupa razvila je jedinstvenu platformu za udruživanje tehnologija koje osiguravaju funkcionalnost i otpornost digitalnih dvojnika i njihovih ekosustava.
Te četiri dimenzije zajedno tvore cjelovit i postojan industrijski metaverzum koji djeluje u stvarnom vremenu.

Lajtmotiv: metaverzum u službi ljudi
Zahvaljujući boljoj vidljivosti radnog okruženja koju pruža metaverzum, industrijski akteri mogu se dodatno prilagoditi i steći autonomiju u donošenju odluka. Tehnologije iz svijeta igara dodatno produbljuju korisničko iskustvo, što dokazuje i slučaj virtualne obuke za poslove lakiranja. Algoritmi umjetne inteligencije povećavaju sposobnost predviđanja kod zaposlenika te olakšavaju optimizaciju protoka i procese upravljanja kod stručnjaka za lance opskrbe.

Renault Grupa iskoristila je Dane tehnološke industrije kako bi na konkretnim primjerima, odnosno kroz 32 slučaja upotrebe, objasnila funkcioniranje vlastitog industrijskog metaverzuma. Ovo su neki od primjera:

• Platforma za upravljanje podacima o industriji 4.0 (IDM4.0), koju je razvila Renault Grupa, prikuplja industrijske podatke o samoj grupaciji. Pohranjeno u oblaku (platforma Google Cloud): budući da se podaci pohranjuju u industrijskom metaverzumu, proizvodni postupci mogu se ispraviti ili poboljšati u stvarnom vremenu. Od 2019. godine primljeno je ukupno 300 upozorenja te je spriječeno 300 prekida proizvodnje.

• „Kontrolni toranj” proširenog lanca opskrbe okuplja stručnjake za lance opskrbe u posebnom prostoru zvanom „kontrolna soba”. Ovaj globalni alat za nadzor objedinjuje informacije iz različitih tokova na jednom mjestu te u stvarnom vremenu upozorava na opasnosti ili nepravilnosti u pogledu transporta. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, predlaže i optimizirane scenarije upravljanja kriznim situacijama.

• Dekarbonizacija industrije kao sredstvo za ostvarivanje energetske neovisnosti. Renault Grupa posvećena je ostvarenju cilja ugljične neutralnosti do 2025. kad je riječ o pogonu za proizvodnju električnih vozila ElectriCity i tvornici u Cléonu, do 2030. kad je riječ o proizvodnim lokacijama u Europi, i do 2050. kad je riječ o industrijskim postrojenjima u ostatku svijeta. Praćenje ugljičnog otiska opreme i prijevoznih kapaciteta u stvarnom vremenu značajno će pridonijeti ostvarenju našega cilja te postizanju udjela u kombinaciji energije iz obnovljivih izvora od 50 % u Francuskoj do 2026., a zatim od 100 % do 2030.Source link

Related Posts