Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“


Tijekom vikenda, od 14. do 17. listopada 2022. godine na području Policijske zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 625 prometnih prekršaja, od čega 62 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 140 prekršaj nepropisne brzine, 123 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 53 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pdva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, 24 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 218 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 15. listopada oko 4.20 sati 22-godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka na području Ivanić Grada, Zajčićevom ulicom. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 2,11 g/kg. Vozaču je privremeno oduzete vozačka dozvola i izdan Prekršaji nalog zbog počinjenog prekršaja.

U petak, 14. listopada oko 22 sata 37-godišnjakinja je upravljala Željezničkom ulicom u Velikoj Gorici. Dolaskom do kružnog toka sudjelovala je u prometnoj nesreći s dva osobna automobila uslijed čega je nastala materijalna šteta. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da je upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,53 g/kg. Vozačica je privremeno oduzeta vozačka dozvola, smještena je na otriježnjenje dok će Optužni prijedlog biti podnesen redovnim putem.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirano je ukupno četiri osoba – test negativan, a dvije osobe su odbile testiranje.

Od 62 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 14 vozača (22,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 11 mladih vozača (17,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i pet osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: Zagrebačka policijaSource link

Related Posts