Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

The Future Is NEUTRAL: početak nove ere kružnog gospodarstva


Renault Grupa najavila je osnivanje novog poduzeća, u potpunosti posvećenog kružnom gospodarstvu: The Future Is NEUTRAL. Objedinjujući postojeću industrijsku i tehnološku stručnost te kapacitete Grupe i njezinih partnera, The Future Is NEUTRAL postaje prvo poduzeće koje će djelovati u čitavom lancu vrijednosti kružnog gospodarstva automobilske industrije i biti u službi svih proizvođača automobila, a ne samo Renault Grupe.

U kontekstu energetske tranzicije obilježene manjkom resursa i inflacijom cijena sirovina, The Future Is NEUTRAL namjerava razviti više tehnoloških i industrijskih rješenja, oslanjajući se na stručnost svojih podružnica i postojeće mreže partnera. Takvo što trebalo bi omogućiti proizvođačima automobila da u novim vozilima značajno povećaju upotrebu recikliranih materijala iz automobilske industrije. Danas se u novim vozilima upotrebljava između 20 i 30 % recikliranih materijala iz svih industrija.

Kratkoročno gledano, poduzeće ima za cilj proširiti postojeće poslovanje posebnim poslovnim modelom i razviti nova rješenja u okviru automobilske industrije. Cilj je poduzeća ostvariti više od 2,3 milijarde eura prometa2 i operativnu maržu veću od 10 %2 do 2030. te tako postati vodeće europsko i industrijsko ime u području kružnog gospodarstva automobilske industrije, temeljenog na načelu zatvorene petlje.

Naposljetku, kako bi ubrzao vlastiti razvoj i osnažio vodstvo na brzorastućem tržištu, The Future Is NEUTRAL otvara manjinski dio svog kapitala vanjskim ulagačima s ciljem sufinanciranja ulaganja u vrijednosti od oko 500 milijuna eura do 2030.

Svake godine više od 11 milijuna vozila u Europi, proizvedenih od oko 85 % materijala koji se mogu reciklirati, dosegne kraj životnog vijeka. Međutim, taj je resurs nedovoljno iskorišten: za proizvodnju novih vozila upotrebljava se tek 20 – 30 % recikliranih materijala iz svih industrija. Danas se materijal koji se može reciklirati iz otpadnih vozila uglavnom oporablja za druge industrijske primjene (metalurgija, građevinarstvo itd.). Cilj je poduzeća The Future Is NEUTRAL očuvati vrijednost dijelova i materijala što je dulje moguće i omogućiti industriji da znatno poveća udjel recikliranih autoindustrijskih materijala u novim vozilima.

Poduzeće ima posebnu moć da mobilizira čitavu mrežu podružnica i partnera te ih potakne na prikupljanje dijelova, materijala i baterija u svim fazama životnog ciklusa automobila, uključujući materijale iz otpadnih vozila, tvornički otpad i dijelove iz servisnih radionica. Zahvaljujući tom ekosustavu, The Future Is NEUTRAL razvija model kružnog gospodarstva koji se može primijeniti na sve faze životnog ciklusa vozila, od proizvodnje i upotrebe pa sve do kraja njegova životnog vijeka.

Konkretno, The Future Is NEUTRAL oslanja se na podružnicu Gaia sa sjedištem u Flinsu, zaduženu za popravak baterija, prikupljanje i ponovnu uporabu dijelova te recikliranje materijala otpadnih vozila. U srcu tvornice Refactory u Flinsu nalazi se i linija za obnovu mehaničkih i mehatroničkih dijelova, a uskoro i linija za rastavljanje vozila, čiji je cilj osigurati kruženje potrebnih resursa. The Future Is NEUTRAL i njegova partnerska tvrtka Suez zajednički su vlasnici dvaju poduzeća: Indre , predvodnice u gospodarenju otpadnim vozilima u Francuskoj, s više od 370 odobrenih centara i Boone Comenora , stručnjaka za recikliranje metalnog industrijskog otpada .

S podrškom industrijskih partnera, The Future Is NEUTRAL namjerava postati i novi europski predvodnik u recikliranju baterija po načelu zatvorene petlje. Dakako, postupajući u skladu s propisima i na način koji je privlačan drugim proizvođačima automobila te služeći se prvoklasnim industrijskim postupcima kako bi ponudio kvalitetan proizvod visoke čistoće i pritom osigurao potreban udjel recikliranog sadržaja u bateriji – sve to po najboljoj cijeni. S ciljem da postane prvo poduzeće koje će Europljanima ponuditi rješenja za recikliranje baterija po načelu zatvorene petlje, The Future Is NEUTRAL oslanja se na najveću europsku flotu električnih vozila , tehnologiju temeljenu na kemijskim spojevima s visokim udjelom metala , rastuću mrežu podružnice INDRA za pomoć pri prikupljanju baterija i stručnost podružnice GAIA u dijagnostici baterija. The Future Is NEUTRAL surađivat će i s partnerskim proizvođačima baterija, kao što je Verkor, kako bi prikupio njihove dotrajale baterije i objedinio ih s proizvodnim otpadom.

Pri obavljanju poslovnih aktivnosti, The Future Is NEUTRAL oslanja se na širok spektar tehničkih vještina, od naprednog inženjerstva i znanja o kemiji do upotrebe podataka. Te su vještine utkane u samu srž njegova poslovnog modela, omogućujući mu da poboljša gospodarski i okolišni učinak vlastitih rješenja.

The Future Is NEUTRAL automobilskoj industriji pruža i savjetodavne usluge, a uz podršku kampusa Circular Mobility Industry u Flinsu, koji je u sastavu Grupina sveučilišta ReKnow University, organizira i osposobljavanje posvećeno kružnom gospodarstvu.Source link

Related Posts