Aktualno Featured prometna kultura Vijesti Zanimljivosti

Rezultati provedene akcije “Dan ljubaznosti u prometu 2022.”


Krajnji cilj akcije je u gradu Zagrebu osjećati se sigurnije i ugodnije, dok rezultati više nego zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama.

U utorak, 31. svibnja 2022., povodom dana Grada Zagreba, 24. godinu za redom održana je preventivna akcija „Dan ljubaznosti u prometu“.

Preventivnu akciju organizirali su Služba prometne policije Policijske uprave zagrebačke, Turistička zajednica Grada Zagreba, AK Siget i Škola za cestovni promet.

Učenici Škole za cestovni promet su na 20 pješačkih prijelaza u centru grada Zagreba evidentirali poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Od ukupno 10.665 evidentiranih vozača 60,13 posto (6.413 vozača) propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2019. godine (66,49%) smanjenje broja savjesnih vozača za 6,36 posto.

Vozači su najviše propuštali pješake, odnosno postupali u skladu s važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, na sljedećim raskrižjima:
– Branjugova pješački – 79,48 %,
– Kennedyjev trg – sjev. kolnik Zvonimirove ul.– 79,38 % i
– Petrova – Domjanićeva ulica – 78,34 %,

a najmanje:
– Palmotićeva – Šenoina – 28,61 %
– Zvonimirova – Stančićeva – 39,91%
– Kaptol sjev. strana rotora – 40 %

Krajnji cilj akcije je u gradu Zagrebu osjećati se sigurnije i ugodnije, dok rezultati više nego zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama.

Iz skupine savjesnih vozača prema registracijskim oznakama nasumice će se izvući 10 vozača kojima će se u srijedu 15. lipnja 2012. u 12 sati na prigodnoj svečanosti u prostoru AK Siget uručiti pismene pohvale te prigodne nagrade Turističke zajednice grada Zagreba i AK Siget.

Izvor: Zagrebačka policijaSource link

Related Posts