Featured Izbor uredništva Povijest Tehnika Vijesti Zanimljivosti

Tomosom izvan asfalta – AutopressHR


Tomos APN 6 je bio zgodno reklamiran: kada ponestane asfalta, še ni konec poti! Tako je za jednu vožnju odabran put do planinarskog doma iznad Klanjca.

Cesargradska gora je šumovita, niska gora od trijaskih (dolomit i vapnenac) i tercijarnih (vapnenac, lapor, žuti pijesci) naslaga; nalazi se na zapadu Zagorja, a orografski spada u južno Kostelsko gorje. Najviši vrh je Japica (509 m), a šire područje Zelenjak-Risvička gora-Cesargradska gora uz dolinu Sutle zaštićeno je 2011. kao značajni krajobraz.

Na zapadnom se kraju gore nalazi planinarski dom i ruševina srednjovjekovne utvrde Cesargrad (Kaisersperg), koji su prema predaji izgradili Templari; godine 1573. dvorac je stradao u Seljačkoj buni, a u 17. stoljeću je napušten. Zajedno sa susjednim Kunšperkom (odnosno, Kraljevim gradom) na slovenskoj gori Orlici, čuvao je put duž Sutle. Ti su burgovi prikazani i na grafici iz 17. stoljeća (izvor: Topographia Ducatus Stiriae):

APN ovu rutu do 464 m nadmorske visine može odvesti i u tvorničkom izdanju, ali će pomoći rezonantni auspuh i veći stražnji zupčanik. Makadamski put do planinarskog doma (desetak minuta vožnje, ili 45 min guranja mopeda) i šumski put dalje do ruševina Cesargrada održava i klanječko planinarsko društvo, a od doma i ruševina otvara se lijepi pogled na dio Hrvatskog zagorja i Sloveniju skroz do Kamniško-Savinjskih Alpi.Source link

Related Posts