Featured Izbor uredništva prodaja rabljeni automobil Tehnika Vijesti Zanimljivosti

TOP 5 najčešćih prevara koje trebate izbjegavati kada kupujete rabljeni automobil


Postoji mnogo različitih automobila, ali kada je riječ o kupnji jednog od njih, pronaći savršeno očuvano vozilo često vam može zadati glavobolje. Jedan od glavnih problema na tržištu rabljenih automobila jest da kupci ne mogu brzo otkriti uobičajene prevare na rabljenim automobilima. Neki rabljeni automobili na prvi su pogled vrlo privlačni, no iznutra kriju probleme. To često rezultira neočekivanim troškovima popravaka i održavanja, kako sada, tako i u budućnosti.

Metodologija studije

Izvor podataka: Istraživanje o najčešće korištenim automobilskim prevarama provela je platforma carVertical. Platforma za pretraživanje povijesti automobila carVertical prikuplja iznimno veliki broj informacija o pojedinačnim vozilima, uključujući podatke iz nacionalnih i privatnih registara, različitih baza podataka, osiguravajućih kuća i baza podataka o ukradenim vozilima iz različitih država, tako da su svi ti izvori korišteni za ovu studiju.

Razdoblje studije: carVertical je analizirao izvješća o povijesti automobila od travnja 2020. do travnja 2021.

Uzorak podataka: Analizirano je više od milijun izvješća o povijesti automobila.

Države: Studija je provedena koristeći podatke iz Hrvatske, Češke, Bugarske, Mađarske, Estonije, Finske, Francuske, Belgije, Bjelorusije, Njemačke, Italije, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske, Rusije, Ukrajine, Srbije, Slovačke, Slovenije i Švedske.

Prema istraživanju carVerticala, ovo su najčešće prevare koje trebate izbjegavati kada kupujete rabljeni automobil:

1. Automobil je oštećen
Kako gradovi postaju sve naseljeniji, tako se povećava i šansa da će vozači sudjelovati u automobilskoj nesreći. Istraživanje carVerticala pokazalo je da je gotovo jedna trećina (31 %) svih automobila provjerenih na njihovoj platformi imala neko oštećenje.

Prilikom odabira automobila poželjno je provjeriti jesu li sve praznine između ploča karoserije jednake. Ako su neke praznine šire od drugih, to može ukazivati na oštećenje strukturalnih dijelova ili jeftine popravke. Neki prevaranti pokušavaju sakriti takve stvari tako da bi kupci svakako trebali pregledati vozilo što detaljnije.

2. Vraćanje kilometraže
U istraživanju carVerticala, kilometraža svakog šestog automobila (16.7 %) bila je promijenjena. Prevara s kilometrima vrlo je česta među prevarantima koji uvoze rabljene automobile i pokušavaju ih prodati s lažnim brojevima na mjeraču kilometara. Kod automobila s dizelskim motorom veća je šansa da će kilometraža biti mijenjana.

Korekcija mjerača kilometara jeftin je postupak na crnom tržištu, ali može povisiti cijenu automobila do 25 % ili više, posebno za vrlo tražena vozila.

Automobili kojima je vraćena kilometraža mogu se lako prepoznati. Obično istrošenost i stanje vozila dovoljno govore o tome. Ako su sjedala, upravljač ili mjenjač istrošeni, a kilometraža je niska, to bi mogao biti znak kupcu da odustane od tog automobila i potraži drugi.

3. Automobil je ukraden
Kupovanje ukradenog automobila vjerojatno je najgora od svih prevara s rabljenim automobilima. Obično novi vlasnici koji nisu imali sreće završe sa zaplijenjenim vozilom, a vraćanje novca za plaćeni automobil može biti komplicirano. carVertical je tijekom zadnjih 12 mjeseci otkrio nekoliko stotina ukradenih automobila, čime je kupcima uštedio znatnu količinu vremena i novca.

4. Automobil je služio kao taksi ili rent-a-car

Neki vozači nisu svjesni da je njihovo vozilo prije bilo taksi ili rent-a-car. Taksisti obično nakupe značajnu kilometražu i većinom prevoze putnike na gradskim cestama. Taksiji i iznajmljeni automobili obično se brže troše i vrlo često nisu dovoljno dobro održavani.

Zahvaljujući carVerticalu, prošle je godine otkriveno oko 2 000 automobila koji su prije služili kao taksiji ili rent-a-car. Ponekad se oni mogu otkriti na temelju razlike u boji, ali neki prevaranti čak prebojaju cijelo vozilo. Povijesna izvješća nude najbolje rješenje za izbjegavanje takvih automobila.

5. Cijena automobila je preniska
Kupci rabljenih automobila također trebaju izbjegavati vozila čija je cijena sumnjivo niska, iako mnogi toj kušnji ne mogu odoljeti. Ako se cijena čini previše dobra da bi bila istinita, kupci bi trebali dodatno istražiti uspoređujući automobil sa sličnim automobilima na tržištu rabljenih automobila. Ponekad su takvi automobili uvezeni, s promijenjenom kilometražom ili kriju određena oštećenja, i samo stvaraju iluziju odlične kupnje. Sve u svemu, kupcima je vjerojatno bolje da odustanu i potraže drugu priliku. Ali, niska cijena ne znači nužno i prevaru. Ponekad ljudi, iz različitih razloga, moraju hitno prodati svoj automobil. Iako, u većini slučajeva, niska cijena može biti valjan razlog da provjerite povijest automobila online. Tako možete saznati zašto je cijena tako niska.

Zaključak
Kupnja pouzdanog rabljenog automobila nije jednostavan zadatak. Međutim, koristeći online izvješća o povijesti automobila, kupci mogu otkriti pravu istinu o automobilu i izbjeći najčešće prevare. Koristeći kritički pristup, kupci mogu izbjeći varanje i izbjeći neočekivane troškove.

I ne zaboravite – Carvertical – ako vas vara zena ne mora i prodavač! Provjerite stanje automobila prije kupovine! Carvertical je najveća međunarodna baza podataka o automobilima u kojoj možete pronaći stanje kilometara, servise, krađe i prometne nesreće, a sve se radi vrlo jednostavno i brzo putem VIN broja (broja šasije) ili registarske oznake!
Ostvarite popust prilikom kupnje Carvertical izvješća klikom na OVAJ LINK.

Izvor: CarverticalSource link

Related Posts