Featured Izbor uredništva Povijest Vijesti Zanimljivosti

Zanimljivosti: Seat Ibiza Mk1 – AutopressHR


Španjolska autoindustrija, kao i projekt proizvodnje povoljnog automobila, postojali su i prije Drugog svjetskog rata, no tek 1950. osnovano je poduzeće koje će 1953. proizvesti prvi takav auto. Radi se o firmi SEAT (Sociedad Española de Automóviles de Turismo) i početku partnerstva s Fiatom.

Jedan od popularnih SEATovih modela je i Ibiza. Na fotografijama se nalazi Ibiza prve generacije (1984.-1993.) temeljena na mehanici Fiata Pande i Ritma (tj. SEAT Ronde). Već iduća generacija bila je razvijena pod Volkswagenovim vodstvom, ali ova koristi i talijanski dizajn i njemačku izradu. Dizajn je nastao u Giugiarovom Italdesign studiju, na razvoju mjenjača i nekih motora sudjelovao je Porsche, a pri proizvodnji je sudjelovala i tvrtka Karmann. Model s 1.5 turbo motorm proizvodio se za švicarsko tržište, a sportski odjel SEATa (osnovan 1985. kao SEAT Sport, od 2018. preimenovan u Cupra) je 1986. za relijaške utrke proizveo Ibizu Bimoto, u kojoj je dodan drugi motor iza vozača pogonio stražnje kotače.

Ovu Ibizu Special iz 1992. s motorom od 903 cm^3 i s tek 118.000 km, prodaje gospodin Nikola. Član je oldtimer kluba Classic & Sport club Krapinske Toplice, a i restaurira automobile.

Ibiza se može pogledati i na web oglasniku.Source link

Related Posts