Aktualno Featured kablovi škoda auto Ukrajna Vijesti Zanimljivosti

Ukrajinski dobavljač Škode obnavlja proizvodnju opreme za kablove


Škoda Auto, članica grupe VW, objavila je u utorak da je njezin ukrajinski dobavljač odlučio ponovno pokrenuti proizvodnju opreme za kablove, što bi češkoj kompaniji omogućilo nastavak proizvodnje električnog modela ENYAQ iV.

Ruska invazija na Ukrajinu nadovezala se na niz problema u opskrbnom lancu proizvođača automobila, uključujući nestašicu poluvodiča koja je mnoge prisilila na smanjenje proizvodnje.

Škoda, najveći češki izvoznik, priopćila je da očekuje poboljšanje u opskrbi poluvodičima u drugoj polovini ove godine, ali je dodala da će njezino poslovanje otežati rat u Ukrajini i zastoji u opskrbi drugim dijelovima.

Kompanija je prošle godine isporučila 12,6 posto manje automobila nego u 2020., a početkom mjeseca zaustavila je proizvodnju električnog modela ENYAQ zbog nestašice kablova. Dodali su da je pod znakom pitanja i proizvodnja još dva modela.

Danas su izvijestili o obnovi opskrbe kablovima iz Ukrajine.

„Naš partner… u Ukrajini odlučio je ponovno pokrenuti proizvodnju opreme za kablovea ovog tjedna, s punom uslugom i potpunom sigurnošću za tamošnje zaposlenike”, rekao je član Škodinog odbora za nabavu Karsten Schnake.

Oprema uključuje vezice za kablove i pričvršćivače, ključne dijelove električnog sustava koji grupiraju i usmjeravaju kablove unutar vozila.

“Nadajmo se da ćemo ponovno pokrenuti proizvodnju ENYAQ-a tjedan ili dva nakon što dobijemo opremu za kablove”, rekao je Schnake.

Škoda je prošle godine prvi puta od 2013. isporučila manje od milijun automobila, ukupno 878.200.

Prihod joj je unatoč tome porastao 3,9 posto, na 17,7 milijardi eura. Operativna dobit poskočila je 43,2 posto, na 1,1 milijardu eura.

Kompanija nije obnavila prognozu financijskih rezultata i proizvodnje u ovoj godini, zbog neizvjesnosti koju stvara sukob u Ukrajini i utjecaja sankcija na poslovanje u Rusiji.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu Škoda je, kao i VW, obustavila proizvodnju i druge poslovne aktivnosti u Rusiji, koja je prošle godine bila njezino drugo najveće tržište, s 90.400 isporučenih vozila.

HINASource link

Related Posts