Aktualno Featured infotainment Izbor uredništva Vijesti vw golf viii Zanimljivosti

VW vraća volan na gumbe, tipke na radio…, a zbog pretjerane digitalizacije mijenjaju i druge komande upravljavanja, ekran ipak neće biti manji


Infotainment!? Smanjite mu “doseg” čim prije, ako Boga znate! – To je formula koju uskoro donosi redizajnirani Golf VIII

Volkswagen se vraća tradicionalnim komandama, dokida toliko upravljanja na dodir, vraća dobre stare gumbe i tipke! Sva ta gomila digitalnih novotarija mnogima je pošteno otežavalo vožnju.

Smanjenje broja modela i posljedično ‘čišćenje’ kokpita automobila (o digitalizaciji da i ne govorimo) nešto je čime se proizvođači automobila bave već neko vrijeme. Među aktivnijima na tom području bio je Volkswagen koji je s posljednjom generacijom modela Golf u potpunosti ukinuo klasične prekidače na upravljaču i zamijenio ih kapacitivnim prekidačima osjetljivim na dodir. Spomenuta inovacija – Volkswagen nije jedini proizvođač automobila koji ju je uveo – naišla je na brojna negodovanja i kritike brojnih vozača. Tipke su se pokazale nepraktičnima, a vozači su često imali problema s pristupom funkcijama koje su htjeli koristiti. A očito je to počela shvaćati i njemačka marka automobila, u Volkswagenu su kod obnovljenog Golfa odlučili ukinuti spomenuto rješenje i zamijeniti ga klasičnim prekidačima, što je potvrdio i prvi čovjek marke Volkswagen, Thomas Schäfer, na društvenoj mreži. „Izoštrit ćemo naš portfelj i dizajn te stvoriti novu jednostavnost upravljanja našim vozilima. Na primjer, vraćamo volan na gumbe! To je ono što kupci žele od VW-a”, napisao je na svom profilu.

Volkswagen će redizajnirani Golf (koji se već dokazao na nedavnim Euro NCAP crash testovima) najvjerojatnije predstaviti krajem ove godine, a prve špijunske fotografije već potvrđuju riječi direktora tvrtke. Naime, obnovljeni Golf preuzet će upravljač od aktualnog Pola, no kao najveću novost donosi osjetno velik zaslon infotainment sustava.

Tekst: Jure ŠuicaSource link

Related Posts